Милен Русков получи Наградата на ЕС за литература за 2014 г.

Милен Русков получи Наградата на ЕС за литература за 2014 г. | StandartNews.com

Българският писател Милен Русков е сред носителите на Наградата на ЕС за литература за 2014 г за романа си "Възвишение", предаде БГНЕС.

Имената на победителите бяха обявени на Панаира на книгата във Франкфурт. Сред победителите тази година има писатели от Албания, Чехия, Гърция, Исландия, Латвия, Лихтенщайн, Марта, Черна гора, Холандия, Сърбия, Турция и Великобритания. Всяка година национално жури в една трета от страните членки номинират авторите победители.

Тазгодишните лауреати са: Бен Блуши (Албания), Милен Русков (България), Ян Немец (Чехия), Макис Цитас (Гърция), Одни Ейр (Исландия), Янис Йоневс (Латвия), Армин Йори (Лихтенщайн), Пиер Мейлак (Малта), Огнен Спахич (Черна гора), Маренте де Моор (Нидерландия), Углеша Шайтинак (Сърбия), Биргюл Огуз (Турция) и Иви Уайлд (Обединеното кралство).

"Отправям най-горещите си поздравления към носителите на Наградата за литература на ЕС", заяви еврокомисарката по образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу.

"Наградата е посветена на най-добрите нови автори в Европа, независимо от страната им по произход или език. Целта е да се покаже най-добрата съвременна литература в Европа, да се стимулират трансграничните продажби и да се популяризира превеждането, публикуването и четенето на литература от други страни", допълни еврокомисарката.

Всеки един от победителите ще получи 5000 евро. Освен това те ще се възползват от допълнителна реклама и международна видимост. Техните издатели са окуражени да кандидатстват за финансиране от ЕС, така че книгите победители да бъдат преведени на други езици и да достигнат нови пазари.

Победителите ще получат наградата си на гала церемония в Брюксел на 18 ноември в присъствието на еврокомисаря по образованието и културата, членове на Европейския парламент и представители на италианското председателство на ЕС.

От първото издание на наградата през 2009 г. насам, ЕС е предоставил средства за превода на книгите на 56 от отличените автори (общо 59) на 20 различни европейски езика, което представлява общо 203 превода — средно 3-4 превода на книга. Отличените автори се възползват също така от допълнителна видимост в рамките на най-големите европейски панаири на книгата, сред които Франкфурт, Лондон, Гьотеборг и Passaporta Festival в Брюксел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай