Мао по-четен от Роулинг и Агата Кристи

Мао по-четен от Роулинг и Агата Кристи    | StandartNews.com

Английска класация вкара няколко британци сред писателския елит

Коранът и Библията са сред топ 12 на най-обичаните книги в света

Британски анализатори преброиха всички издания, копия и преводи на най-обичаните книги по света. Така те класираха 12-те най-популярни произведения на литературата досега, съобщава lovereading.co.uk. На първа позиция е Коранът - свещеното писание на исляма от 114 глави, съставено като текстове около 650-та година по време на халиф Осман. На втора позиция е най-продаваната книга на планетата - Библията във версията на крал Джеймс Първи от 1611-а. През 1380 г. Джон Уиклиф превежда Библията от латински на английски. През следващите два века неговите последователи, наречени лоларди, обикаляли с преписи на съответните текстове. През 1560 г. била издадена "Женевската Библия" Ч напечатана с лесен за четене шрифт. Тя била внесена в Англия от континенталната част на Европа и бързо се разпространила. След като се възкачил на трона през 1603-а, Джеймс I подкрепил нов превод, заповядвайки Библията да бъде приемлива за всички, а преводачите да премахнат обидните бележки или коментари. Самият монарх бил уважаван библейски учен. "За много християни, говорещи английски, "Преводът на крал Джеймс" бил толкова свят, сякаш идвал от самия Бог", пишат познавачите от онази епоха. Според статистиката броят на отпечатаните копия надвишава милиард. На трето място е Мао Дзедун с неговите цитати.

И едва на четвърто идва истински писател - Сервантес с "Дон Кихот". По-нататък изненади няма. Пета е Джоан Роулинг с нейната поредица за момчето-магьосник Хари Потър - продадени са над 400 милиона екземпляра. Шести е великият Чарлз Дикенс с "Повест за два града" - похарчени са над 200 милиона книги. Френската революция, забъркана в английски модел - генерации наред са привлечени от романтичния сюжет за приключенията и саможертвата на главния герой. Седми е социалният феномен "Властелинът на пръстените" на Джон Толкин - продажби в тираж от 150 милиона. Антоан дьо Сент-Екзюпери успява да разбие английската блокада с "Малкият принц" - най-разтърсващият разказ на всички времена за добротата и нейната космичност. Публикуван през 1943 г. едновременно на френски и английски, романът бързо е преведен на 220 езика и диалекта. Само Библията и Коранът имат толкова преводи. "Малкият принц" е най-продаваната френска книга по света.

Луис Карол атакува класацията с "Алиса в Страната на чудесата". След американеца е "Сън в червения павилион" на Цао Сюецин, продаден досега в над 100 милиона копия - един от четирите класически романа на китайската литература, смятан за нейн шедьовър. Писан е в средата на 18 век, като за първи път излиза анонимно като "Историята на камъка". Цао Сюецин е сочен за автор, тъй като в творбата има много моменти от неговата биография. Той обаче създава първите 80 глави. Последните 40 са добавени в последствие и тяхното авторство продължава да е обект на дебати. "Сън в червения павилион" на разговорен китайски разказва за живота на семейството на самия Цао по времето на династията Цин. Както той пояснява още в началото, основната цел е да увековечи спомените му за всички жени, който е познавал в младежките си години - от майка му до прислужниците. Романът е забележителен не само с десетките персонажи и изтънчения им психологически рисунък, но и с точния и оригинален похват за представяне на китайската аристокрация от 18 век. Кримишедьовърът "10 малки негърчета" на Агата Кристи е похарчен в поне 130 милиона копия, като адаптациите са безбройни - за театралната сцена, в киното, телевизията и дори във вид на видеоигра. Той е 11-и, а десертът е "Хобит" на Джон Толкин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай