Любовниците на властта

Любовниците на властта | StandartNews.com

Коя е българката, която бди над съня на Кемал Ататюрк? Кои красавици топлят леглата на Стамболов и Фердинанд? На кого пише любовни писма Ленин? Кой поставя начало на любовните скандали в Белия дом? Кой присъства на частните партита на Силвио Берлускони? Отговорите на тези въпроси, а също и още десетки неизвестни досега пикантни истории, извадени изпод чаршафите на диктатори и политици, ще откриете в "Любовниците на властта" - на издателство "Милениум".

Секстайните на Фердинанд

В личния си живот цар Фердинанд има два брака. На 8 април 1893 г. във вила Пианоре, край Виареджо, Италия, той се жени за италианската принцеса Мария Луиза Бурбон-Пармска. Самият Фердинанд е против този брак. Още от самото начало той не харесва бъдещата си съпруга, която е само на 23 години, но предпочита да се облича в тъмни траурни цветове, да ползва тъмен грим и да слага на лицето си постоянно маската на неизмерима скръб и печал. Властната майка на Фердинанд, принцеса Клементина Бурбон-Орлеанска обаче е категорична: "Това ще е момичето", и той е принуден да се примири. Родителите на булката също са съгласни с династическия брак, като поставят само едно условие - бъдещите деца на младото семейство да бъдат католици. Това поражда "малко" неудобство, тъй като според Търновската конституция децата на българския владетел трябва да бъдат източноправославни християни. За да не сърдят новия владетел още от самото начало обаче, българските депутати правят компромис, като просто променят конституцията.

От брака си с Фердинанд, Мария Луиза има четири деца: Борис, Кирил, Евдокия и Надежда. Царицата не се занимава с обществена и политическа дейност. Тя изобщо не е очарована от факта, че трябва да остави модерна Италия и да пристигне в калната и все още потънала в средновековието България.

...Първата царица на България умира на 30 януари 1899 г. в София, малко след раждането на най-малката си дъщеря Надежда. По това време тя току-що е навършила едва 29 години. Погребана е в католическата катедрала "Св. Лудвиг" в Пловдив. През следващите девет години Фердинанд е вдовец, но това сякаш не му тежи толкова. Той дори като че ли по-скоро е щастлив, че съдбата го е спасила от майката на децата му, която той

нито харесва, нито обича

На 28 февруари 1908 г. в град Кобург Фердинанд се жени втори път - за германската принцеса Елеонора фон Ройс-Кьостриц. Причините за този брак са няколко. До този момент княгинята майка се е грижила за децата на Фердинанд. На 16 февруари 1907 г. обаче тя умира. Фердинанд не иска синовете и дъщерите му да бъдат отгледани само от дойките си, а да има до тях жена с благородническо потекло, която да им даде необходимото възпитание и обучение. Затова решава отново да си намери съпруга, като обаче иска от това извлече и възможно най-големи ползи за себе си и за България. Той смирено се обръща към Великата руска княгиня Мария Павловна с молба да му препоръча нова съпруга, като единственото условие, което поставя, е, бъдещата му жена да не очаква много внимание и ласки и да се занимава повече с благотворителност.
... За всички в двореца е ясно, че бракът между Фердинанд и Елеонора е чисто формален и че двамата не изпитват никакви чувства един към друг. Те дори спят в отделни стаи в двореца и се появяват заедно единствено по време на задължителни срещи.

... При престоя си на Тракийския фронт, в последната година на Първата световна война, царица Елеонора се разболява тежко и е принудена да се върне в столицата. Направени са й четири операции у нас и в чужбина, но уви. Умира на 12 септември 1917 г. в резиденцията в Евксиноград. Според волята й е погребана до южната фасада на Боянската църква. След 9.09.1944 г. гробът на царицата е осквернен и разграбен, а паметникът е строшен и премахнат. Надгробната плоча е въстановена отново чак след демократичните промени през 90-те години.

Според разкази на съвременниците на Фердинанд, запазени до днес, българският цар не е моногамен и изневерява многократно и на двете си съпруги. И го прави така, че никой да не разбира. Затова и неслучайно най-популярният му прякор както в двореца, така и сред българското общество е Лисицата. Още преди да дойде у нас, в Германия той е известен като голям донжуан. Една от неговите ранни любовници е актрисата Катарина Шрат, в която по онова време е влюбен и самият австрийски император Франц Йозеф. Фердинанд обаче е доста по-млад от императора и предимствата за сърцето на Шрат са изцяло на негова страна.

След пристигането в София Фердинанд също не смята да се прави на светец. Сред местния хайлайф бързо започват да се разпространяват невероятни истории за любовните му похождения

с дъщерите и съпругите на неговите министри

политици и военни. Дамата, която най-често е спрягана за любовница на Фердинанад, е Султана, съпругата на генерал Рачо Петров. Ако това е вярно, едва ли трябва да ни учудва фактът, че офицерът цели два пъти е назначаван от царя и за министър-председател.

... Другата жена, чието име остава завинаги свързано с това на Кобурга, е поетесата Мара Белчева. Авторката на едни от най-нежните лирични "женски" стихове в българската поезия, в реалния живот си е доста палава светска дама. Тя е съпруга на убития през 1891 г. бивш мнистър на финансите Христо Белчев. Всъщност според някои поръчител на убийството е самият Фердинанд, който още тогава е влюбен в поетесата и не иска да я дели с никого. След смъртта на съпруга си 23-годишната Мара не тъгува дълго, а се впуска в любовни авантюри. Тя е една от модните икони на София и постоянна участничка в организираните балове и приеми. Там красивата севлиевчанка е забелязана от Фердинанд, който я кани за придворна дама на майка си. Интимните чувства и отношения между царя и поетесата се разкриват красноречиво от факта, че той поръчва гипсова отливка на ръката на любимата, която поставя върху нощното си шкафче в спалнята да я гали и целува, преди да заспи.

...Третата също спрягана за интимно близка с величеството е банкерската дъщеря Магда Фукс. В знак на признателност за ласките, царят обещава да я омъжи за някои от своите министри и да я направи придворните дами на майка си. Той прави любов с Магда, докато съпругата му е бременна с второто им дете и скучае в двореца.

Слуховете забъркват царя и в един скандален криминален случай - убийството на певицата Анна Симон край Пловдив през 1897 г. Физическият убиец е разкрит и задържан. Това е адютантът на Фердинанд, поручик Дечко Бойчев, който живее на семейни начала с певицата от столичните шантани. Според слуховете обаче, царят харесва любимата на своя адютант и в прав текст му го заявява.

...Широко коментирано в столичния хайлайф, а и в европейските висши кръгове, е влечението на българския цар към млади момченца и младежи, за предпочитане русокоси. Ето какво пише за него, лейди Паджет, съпруга на британския посланик в София: "Фердинанд носи гривни и пудри лицето си.

Спи с розови нощници

от тънка коприна, поръбени с валансиенска дантела. Физиката му е толкова деликатна, а нервите толкова чувствителни, че ползва услугите на женски лекари." Обратните забежки на българския монарх дори намират място в романа на Марсел Пруст "По следите на изгубеното време". Там неговият герой Шарлю твърди, че България става съюзник на Германия в Първата световна война заради хомосексуалното влечение на Фердинанд към кайзера Вилхелм. Според биографа на Фердинанд, той бил "чест и дискретен посетител на остров Капри, превърнат в ловно поле на богатите европейски хомосексуалисти."
...Един от спряганите за любовници на родното величество е и личният му шофьор, куриер и секретар, немецът Вайх. Фердинанд до такава степен си пада по блондина, че го кани на трапезата до съпругата си Елеонора, както и по време на държавните посещения в страната и чужбина. След като Фердинанд абдикира и напуска България, верният Вайх го следва и е назначен за маршал в дома му в Кобург. От дружинката на Фердинанд е и друг немец, незаконен потомък на баварската династия Пфаненщил. С него царят се запознава през 1896 г. в един магазин в Германия, харесва го и го взема със себе си в България. Незаконният аристократ обаче явно не ще да е бил особено всеотдаен, тъй като скоро омръзва на владетеля и той го изпраща обратно в Германия. Там бившият любовник издава скандална брошура, в която описва с пикантни подробности интимните си изживявания с българския цар. Сред спряганите за любимци на Фердинанд са още и българският му шофьор Минчо и млад поручик, който обаче, се въвлича в дуел с друг любимец на княза и набързо е изгонен от двореца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай