Кукувците се събраха

Кукувците се събраха | StandartNews.com

Съставител на томчето е Георги Крумов, художник - Минко Маринов

Стълпотворение от артисти, журналисти, политици и прочие щури хора ще се излее в клуба на Алма матер "Яйцето" във вторник - за премиерата на книгата "Ние сме КУ-КУ". Тогава ще бъдат полети и 26-те години от първото излъчване на студентското тв предаване. Организационният комитет по провеждането на всенародните КУ-КУ тържества най-почтително Ви кани на чаша вино и на представянето на книгата "Ние сме КУ-КУ" от авторски колектив.

Бойко Василев*: Грандиозен експеримент

"Ку-Ку" беше начинание велико като творчески потенциал, но доста крехко като бизнес модел. Българите не си падаме нито по шантавата, нито по колективната, а още по-малко по безплатната работа; а "Ку-Ку" беше тези три работи в едно.
Но въпреки това съветвам и сина си, и другите млади: не бързай с големите кинти. Първо изгради душата си, после я продавай.

От тази гледна точка "Ку-Ку" беше грандиозен експеримент, зареден със собствената си гибел. Неговите питомци бяха обречени на успех; цената на успеха беше убийството на предаването майка. Горд съм, че участвах в легендата. Но не се сърдя, че тя поведе много от нас по утъпканите коловози на комерса, където има предписания, закони, телевизионни "Библии", точни разписания и гаранция за рейтингов успех. И едното, и другото имаха своето време, а ние имахме шанс да живеем и в двете времена. Затова носим отговорността да разкажем за тях.

Август Попов: При нас имаше подставени лица

В "Ку-Ку" попаднах чрез Владо Въргала. Решихме да правим скечове заедно. В предаването съм бил не само актьор. Може да се каже, че аз сънувах "Ку-ку" ООД, сънувах фирмата, мегаполиса. Отидох в офиса и споделих, че съм сънувал това нещо. И заедно с един мой приятел направихме "Ку-Ку" цигари, "Ку-Ку" вафли - т.н., като всичко мина през фирмата и естествено аз останах извън нея по-късно. Във фирмата бяха Любен Дилов, Камен, Слави. Слави се включи като направиха "Ку-Ку бенд". А пък аз не успях да направя нищо и останах отвън. Нямам проблем с това. Съжалявам само, че останах излъган и всички, които бяха в управата на "Ку-Ку" едно време бяха подставени лица. От БКП, БСП, от младежката организация на БСП и т.н. Нидал откъде дойде, Курумбашев откъде дойде - от младежката организация на БСП, разбира се... Аз бях в предаването през 1993-94 г., след което се скарахме и аз напуснах. И въобще не съм искал да се връщам. Спомените ми от това скарване са, че Слави Трифонов се разбра нещо с Любен Дилов, а аз трябваше да се разбирам с Курумбашев. Тръгнахме на участия с Въргалчето, с Нелито Рангелова и Камен. Това не се хареса на Курумбашев и на останалите хора, които работеха в "Ку-Ку". И така се сдърпахме за някакви глупости. Всъщност никой от публиката не желаеше Слави Трифонов да ходи по участия, не го харесваха и затова ние си ходехме с Владо и с Камен. Защо не се скараха с Камен, ами се скараха с мен? Нямам представа.

Ако говорим за моята прословута несериозност по онова време - аз не съм бил на заплата, трябвало е да живея, трябвало е да си плащам наема, така че се занимавах с всичко, което ми беше предоставяно като възможност.
Студентската стачка е нещо, което съм аз. Аз цял живот съм се борил за промяна, много съм я искал, много съм я желал. Искал съм хората да бъдат щастливи, да живеят по друг начин - по-свободни и да правят това, което искат.

Любо Дилов: Родихме най-ярките медийни звезди

В началото на януари 1990 година група студенти започват да правят в Българската национална телевизия "Ку-ку" - студентско телевизионно предаване, като един от първите плодове на свобододумието, настъпило след партийния преврат в БКП от 10 ноември 1989 година. Самото създаване на предаването е плод на обществената шизофрения на деня - учредителите му са представители - на паритетен принцип - на Федерацията на независимите студентски дружества (ФНСД) и останките от Университетския комитет на ДКМС - Комсомола, прекръстил се малко по-късно в БДМ (Българска Демократична Младеж), а след това - напълно изчезнал. От страна на телевизията, за негови родители можем да определим Стефан Енчев - шефът на отдел публицистика и абсолвентката от Факултета по журналистика, Снежка Симеонова.

Изумителното е, че още след второто-третото издание на "Ку-ку" създателите му разбират, че както не могат да се правят бебета на "паритетен политически принцип", така не могат да се правят и телевизионни предавания. Една част от водените от политически намерения създатели на "Ку-ку" се оттеглят, остават другите - тези, които желаят да се забавляват и да правят нова, различна телевизия. Остават да се занимават активно с предаването Петър Курумбашев, Радослав Гълъбов, Любен Дилов-син, Радомир Чолаков, Камен Воденичаров, Християн Ночев, Ангел Манов.. С тях, разбира се, още над 100 души, които днес са сред най-ярките медийни звезди на България - като Бойко Василев, Владислав Карамфилов - Влади Въргала, Август Попов, Нидал и Мадлен Алгафари, Васил Василев - Зуека, Стефан Рядков, Станислав (Слави) Трифонов, Жоро Крумов, Женя Костадинова, Соня Момчилова, Християн Ночев, Иван Рачев, Маринела Липчева, и т.н., и т.н. -толкова са много!

Влади Въргала: Онези времена бяха осребрени

Просто бяхме на точното място в точното време. Всички ние негодувахме спрямо ограниченията, които ни се налагаха от ръководството на телевизията, от директори, програмни директори. Бунтувахме се за това, че сме млади хора и ни ограничават и не ни дават възможност за изяви. Искахме да правим най-различни мероприятия, най-различни концерти, най-различни изяви. На нас ни казваха, че това е пошло, че няма смисъл, че това не може, забраняваха ни някои неща конкретно. Разрешаваха ни да бъдем такива и такива. В момента много мои колеги, вече продуценти понастоящем, така хубаво са хванали за топките всички млади и ги държат по същия начин, както те навремето негодуваха срещу това нещо. Оказа се всъщност, че това е власт. Защо? Защото - ами аз вървя по улиците и хората ми се усмихват. Ами аз ако кажа в момента, че някой политик е задник, на мен ще ми имат по-голямо доверие. Това нещо се осребри от много хора. Но аз не си продадох мнението. За други мнението стана бизнес.

Признавам, много пъти давах мнение за Слави, но един ден, когато видях, че Горбачов седи срещу него и си говорят, си казах: "Владе, айде, Горбачов когато седне срещу тебе, тогава давай мнение". Никой от нас не е съвършен. Затова не мога да съдя абсолютно никой, ако е крив в нещо. Това е личен образ на всеки. И до всеки един от нас рано или късно ще застане сервитьорът със сметката. Всеки сам си прави сметката какво си поръчва и може ли да го плаща.

Васил Василев-Зуека: Настръхвам като си спомня

Зуека: "Ку-Ку"? - това е ентусиазмът. Няма по-велико нещо от ентусиазиран, амбициран, можещ (не на последно място) студент, млад човек. Това е... прекрасни хора минаха оттам... Ето тва помня.
Жоро Крумов: Много беше яко.
Зуека: Настръхвам в момента.
Жоро: Аз ти казвам,че не мога да видя подобно нещо в момента и много ми е мъчно.
Зуека: Няма да го има. Жоре, няма да го има това нещо. Никога няма да го има. По простата причина, че времената са различни. Вече има истинска пазарна икономика, има конкуренция, има рекламодатели, има телевизионно време, много е по-различно. Знаеш ли още с какво ще запомня "Ку-ку" от гледна точка на 25-те минали години? Ами в момента 50% от телевизионерите в България са от "Ку-Ку". Това е много сериозно. Това е изключително сериозно. Аз не бях се замислял. Но по някакви поводи в един много кратък период от време, от порядъка на месец-два, някак си ми се наложи да общувам с хора от бившето "Ку-Ку" и "Каналето", които в момента изпълняват страхотни ръководни постове. И викам си - гледай какво нещо бе - викам, погледни - ние сме се плъзнали по всички телевизии, кой повече, кой по-малко, кой с каквото намерил за добре, се развива... Това е "Ку-Ку". То беше основата, то беше базата.
Жоро: Много е стандартен въпросът, но най-грубо, така, да оформим: Какво ти е взело и какво ти е дало това предаване?
Зуека: Не ми е взело нищо. Няма как да ми вземе, когато съм две години студент и две години след студент, т.е. последните две години от ВИТИЗ и първите две години като професионален актьор. Няма как да ми вземе, можа само да ми даде. Аз поне не се сещам да ми е взело нещо, напротив - то ме е обогатило.
Откривахме топлата вода на скечовете, на драматургията на скечовете. Говоря за дуели, говоря за борба, за война. Каквито и отношения да сме имали със Слави, от него съм се научил на това, че човек трябва да си гони собствения интерес. Той беше човекът, който прокара една линия, която по-късно се оказа изключително водеща не за предаването, а за шоу бизнеса в България. Слави впрочем се чудеше какво да прави още в "Ку-Ку". Наистина се чудеше, защото той не беше актьор и се чувстваше много неловко сред нас. Искахме да му помогнем всичките. И един ден вкъщи Нина му казваше: "Дълъг, вземи и си хвани цигулката. Там, това ти е твоето можене". Чудех се, дали това не му е повлияло, честно казано.

Кукувците

Алберта АЛКАЛАЙ, Ани УЗУНОВА, Август ПОПОВ, Биляна ДИМОВА, Бойко ВАСИЛЕВ, Борислав ЗЮМБЮЛЕВ, Васил ВАСИЛЕВ-ЗУЕКА, Веска ЦВЕТАНОВА, Влади КАРАМФИЛОВ-ВЪРГАЛА, Георги КРУМОВ, Димитър-Мишо ЛАНДЖЕВ, Евтим МИЛОШЕВ, Емил СПАХИЙСКИ, Жени КОСТАДИНОВА, Ивайло ВЪЛЧЕВ, Иван АНГЕЛОВ, Иван ТАТАРСКИ, Иво МИТЕВ, Иво ТОДОРОВ, Илиян ДЖЕВЕЛЕКОВ, Ицо КЪРПАТА, Камен ВОДЕНИЧАРОВ, Любен ДИЛОВ-СИН, Мадлен АЛГАФАРИ, Мариян СТОЯДИНОВ, Маринела ЛИПЧЕВА-ВАЙС, Мартин ДИМИТРОВ, Матей КОНСТАНТИНОВ, Милен ЦВЕТКОВ, Моника ПИСАНКЪНЕВА, Нидал АЛГАФАРИ, Петър КУРУМБАШЕВ, Пламен ПАНЕВ, Радомир ЧОЛАКОВ, Радослав МАРКОВ, Росен ПЕТРОВ, Снежка СИМЕОНОВА,
Соня МОМЧИЛОВА, Сребрина ЙОРДАНОВА, Станислав ТЕРЗИЕВ, Стефан РЯДКОВ, Стефка РАЙКОВА, Христиан НОЧЕВ, Юлиан КУШЕВ.

* Подзаглавията са на в. "Стандарт"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай