Кралят на фентъзито

Кралят на фентъзито | StandartNews.com

Дж. Р.Р. Мартин е вероятно най-обичаният и мразен литературен злодей. Авторът на "Игра на тронове" е вече световна знаменитост след страхотния успех на сериала. А начинът, по който избива героите си, вдъхва страхопочитание и яд дори на най-равнодушните зрители. Кралят на фентъзито е крайно интересен ексцентрик, чиито живот е пълен с любопитни факти и цифри. Ето кои са те.

Роден е на 20 септември 1948 г. в Байон, Ню Джърси, САЩ.

Баща му Реймънд Колинс Мартин е пристанищен работник.

Има ДВЕ сестри - Дарлийн Мартин Липински и Джанет Мартин Патън.

Започва да пише от малък и ПРОДАВА НА СЪСЕДСКИТЕ ДЕЦА своите истории за чудовища. По-късно става страстен почитател и колекционер на комикси и започва да създава фантастични сюжети за някои аматьорски издания.

Бъдещият писател завършва училището "Мери Джейн Донахю" и се дипломира в университета "Марист". Специалността му е журналистика.

Написва първата си книга на 21 години, която се казва "Героят".

През 1979 г. след развода си с Гейл Бърник, от която има две деца, той изцяло се отдава на писането. Той и Гейл живеят заедно едва ЧЕТИРИ години. Имал е още един брак и много партньорки след това.

Премества се в Холивуд и става сценарист на фантастичната поредицата "Зоната на здрача".

Работи и като консултант към сериала "Красавицата и Звяра", продуциран от CBS.

В момента Мартин живее в Санта Фе.

Първата книга "Игра на тронове", част от прословутата му поредица "Песен за огън и лед", написва през 1996 година.

Първоначално е мислел "Троновете" да са ТРИ книги. Свръхинтересът, огромните тиражи и любовта на феновете обаче го карат да продължи. Засега се знае, че ще са СЕДЕМ. Още не е излязла шестата и затова събитията от сериала започнаха да изпреварват литературните.

ПЕТ години обмисля идеята за книгите - хрумнала му още през 1991 година.

Луд е на тема вълци и има фондация, която се грижи за тях. Не е случайно, че около Бран и Джон Сноу винаги се въртят красивите животни.

Все още пише на компютър, който ползва абсолютно остарялата система DOS. Машината му е от 80-те и разбира се - няма интернет. Казва, че само така може да се концентрира в писането.

Джордж Лукас се вдъхновява за образа на ЧУБАКА от фантастичен разказ, написан от младия Мартин години преди "Междузвездни войни".

Въпреки че е милионер, живее изключително скромно.

Само от HBO печели по 15 милиона долара годишно за правата на сериала.

Колата му е на 12 години.

Запален колекционер на комикси е. Пази все още първия комикс, в който се появява "Спайдърмен". Той е изключително колекционерска рядкост и според експертите този брой от 1962 година струва 280 000 долара.

Мартин е изключително добър шахматист е и имало години, в които си е изкарвал прехраната с участие по турнири. Точно когато пише "Игра на тронове", е използвал тази тактика - събота и неделя по състезания, а от понеделник до петък - зад компютъра. "Дължа тази поредица на шаха", казва той.

Единственият лукс, който си оказва, е, че притежава собствено кино.

Мрази годините, в които е работил в телевизията. "Вместо с читателите си, се срещаш с четирима костюмирани лаици продуценти в офисите им. Адски е изнервящо", разказва той.

Вбесен от критиките, че постоянно избива героите, Мартин пише писмо до феновете си. В него казва следното:
"Позволете ми да поставя следния въпрос: колко от вас са чували за Уилям Шибания Шекспир? В случай, че вие, необразовани тъпанари, не знаете за него, той е най-известният и признат автор в историята на човечеството - както и писател, който убива героите си по откачено брутални начини през цялото шибано време! Някога чели ли сте Хамлет? Знаете ли кой оживява накрая? Двама души - толкова!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай