Комикс за Джони Кеш на "Шипка" 6

Комикс за Джони Кеш на "Шипка" 6 | StandartNews.com

Световните майстори на четката и туша се събират у нас за "София комикс Експо 2014". Любителите на деветото изкуство, както го наричат по света, ще могат да видят на "Шипка" 6 шедьовъра и да съпоставят българските майстори с художници от 16 страни. Експозицията вече е открита, а на 3 септември ще бъдат обявени победителите в конкурсната секция и носителя на Национална награда за принос в развитието на жанра в България за 2014-та. До 15 септември ще видим и някои от любимите ни комикс герои, познати и от големия екран. Колекцията включва 1200 произведения на 170 автори. Сред тях от България са 15 утвърдени имена и 20 млади автори.

Първата международна експозиция на комикса е организирана от "Проектът Дъга" и ще включва и лекции и ателиета с някои от майсторите на жанра от Полша, Унгария, Чехия, Русия, Франция, Холандия. Те са безплатни и ще бъдат от 8 до 13 септември. В тях авторите на "Дъга" ще говорят пред младите си колеги за сценария, драматургията и раждането на рисуваните герои.

Сред акцентите в програмата са селекция от 5 съвременни графични романа, включително една нова българска книга и рисуван биографичен разказ за легендарния американски музикант Джони Кеш. Във вернисажа гостува Белгийският музей на комикса. А живеещият в чужбина художник Виктор Кълвачев ще представи книга със свои разработки и ще покаже как стават нещата, когато се работи в екип. Друга част от експозицията ще представи най-доброто от конкурса за млад български художник.

По време на изложбата ще се проведе и международната научна конференция "Комикс, кино, анимация", която се организира съвместно с Института по изкуствознание към БАН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай