Книгите, за които лъжем, че сме чели

Книгите, за които лъжем, че сме чели  | StandartNews.com

"Чета Хорхе Букай с удоволствие, направо обожавам книгите му". Тези думи често може да срещнете във Фейсбук, от където тръгна слуха, че манекенките са сред най-верните почитатели на писателя. Тя и други представителки на нежния пол споделят и доста цитати на Паулу Коелю. Не се знае обаче дали изобщо са чели някоя от книгите му.

Един от всеки четирима блъфира, че е чел някой класически роман. Това показват данните от британско проучване, поръчано от Би Би Си. Именно то показва, че „Алиса в Страната на чудесата" на Луис Карол е книгата, която най-много хора не са чели, но твърдят обратното.

"Война и мир" е друго произведение, за което британците не са казали истината. То се нарежда в четвърто място в класацията.

„1984" на Джордж Оруел и „Властелинът на пръстените" на Дж.Р.Р. Толкин пък заемат второ и трето място, докато Толстой отново се появява в списъка с „Ана Каренина"- на пета позиция.

„Петдесет нюанса сиво", по която луднаха хиляди по цял свят, както и четири романа на Чарлз Дикенс и класиката на Джейн Остин „Гордост и предразсъдъци", са сред 20-те книги, които британците най-често си измислят, че са чели.

Макар че новата тв екранизация на „Война и мир" се радва на голям зрителски интерес, само 9% от анкетираните се се докосвали до хартиена версия на романа на Толстой, но много повече лъжат в компания, че са стигали до последната му страница.

Във въпросното проучване са участвали 2000. Повечето от тях отбелязват, че са излъгали за прочетените от тях книги, защото искат пълноценно да участват в разговори по темата и държат да изглеждат по-интелигентни.

Ето и класацията на Би Би Си за книгите. Помислете колко от тях сте прочели или твърдите, че сте :)

1. „Алиса в страната на чудесата" от Луис Карол

2. „1984" от Джордж Оруел

3. „Властелинът на пръстените" от Дж.Р.Р. Толкин

4. „Война и мир" от Лев Толстой

5. „Ана Каренина" от Лев Толстой

6. „Приключенията на Шерлок Холмс" от Артър Конан Дойл

7. „Да убиеш присмехулник" от Харпър Ли

8. „Дейвид Копърфийлд" от Чарлз Дикенс

9. „Престъпление и наказание" от Фьодор Достоевски

10. „Гордост и предразсъдъци" от Джейн Остин

11. „Студеният дом" от Чарлз Дикенс

12. „Хари Потър" от Джоан Роулинг

13. „Големите надежди" от Чарлз Дикенс

14. „Дневникът на Ане Франк" от Ане Франк

15. „Оливър Туист" от Чарлз Дикенс

16. „Петдесет нюанса" от Е. Л. Джеймс

17. „Десет малки негърчета" от Агата Кристи

18. „Великият Гетсби" от Франсис Скот Фицджералд

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай