Книгите, повлияли на Стив Джобс

Книгите, повлияли на Стив Джобс  | StandartNews.com

Топ текстовете, които го учат на воля, философия, диети и креативност

Стив Джобс бе легенда приживе, а славата му продължава да вдъхновява всеки, който обича да мисли творчески, да търси предизвикателства и да освободи силата на съзнанието си. Джобс бе от онези супер креативни личности, които не са просто елементарни търсачи на успех, вторачени в цикъла на разход и печалба и нищо повече. Покойният създател на "Епъл" притежаваше най-вече красив ум. И стана супер богат не от устрем към банкнотите, а заради невероятната си фантазия, която раздвижи света на компютрите - просто имаше и късмета да работи в сферата, която модерният свят награждава с най-много пари.

Има безброй причини Джобс да притежава изобретателен интелект. Но една от най-сигурните са книгите. Повечето предприемачи съзнателно се обричат на пълна ограниченост заради глупавата идея, че всеки вложен в четенето час е загубено време за процъфтяващият бизнес. Нищо подобно. Четенето е ключът към креативността. Ето кои са любимите текстове на Стив Джобс, оставили най-сериозен отпечатък върху ума му.

"Крал Лир" от Уилям Шекспир

Стив Джобс е в десети клас, когато се запалва сериозно по литературата. Тогава е напълно обсебен от най-епичната пиеса на Шекспир "Крал Лир". После той разказва, че се е поучил много от кървавата история за власт и предателство. "Крал Лир предлага истинско описание за това, което може да се обърка, когато загубиш властта над своята империя. Това е история, която би била поучителна за всеки изпълнителен директор", казва и авторът на "Как да мислим като Стив Джобс" Даниел Смит.

"Моби Дик" от Херман Мелвил

Според мнозина именно "Моби Дик" е истинското начало на американската литература. И не е случайна цялата тази упоритост, която е характерна за Щатите - капитан Ахав и страхотната му воля за най-големия чар в романа на Херман Мелвил. Джобс винаги държал книгата в библиотеката си, а целият му живот наподобява на усилието на Ахав - той просто не се предава никога, дори когато трябва да се изправи срещу колосалния кит Моби Дик. "За мен моят китоловен кораб бяха колежите в Йейл и Харвард", казва Джобс.

Поезията на Дилан Томас

В гимназията Джобс открива още една своя страст - любовта си към римата, и в частност - към уелския, но и световен поет Дилън Томас. Биографите на Джобс твърдят, че той е спазвал дума по дума стихотворенията на Томас и винаги се вдъхновявал от тях.

"Бъди тук сега" от Рам Дас

В края на 1972 г. Джобс започва да посещава "Рийд Колидж", елитно художествено училище в Портланд. Тогава започва да използва ЛСД и да чете много книги за спиритуализъм. Тази специално е наръчникът му за медитация - добре известно е, че създателят на "Епъл" е луд по източната философия и религия. Стив разказва, че това е книга, която го е променила радикално.

"Диета за малка планета" от Франсис Муур Лапе

Джобс попада на книгата на Лапе в първата година в "Рийд Колидж". Тя е бестселър за вегетарианството и храненето с богата на протеини храна, която продава над 3 млн. копия. "Заради нея изоставих месото", настоява Джобс, който още щом затворил последната страница се отдал на вегетарианството. Оттогава започват и прочутите диети на Стив, спазвани неотлъчно през целия му живот.

"Автобиография на един йогин" от Парамаханса Йогананда

Носят се легенди за това как Джобс чел тази книга в една къща в Хималаите. "Беше копие на английски език, оставено от предишен посетител. Всъщност я прочетох няколко пъти, защото нямаше много с какво да се развличам. Обикалях от село на село, докато се възстановявах от дизентерия. Въпреки болестта книгата остана много важна част от живота ми, която препрочитах с годините", споделя Стив Джобс.

"Зен - ум, ум на начинаещ" от Шунрю Сузуки

След като се връща от Индия Стив Джобс запазва интереса си към медитацията. Една от причините е мястото, където живее. През 70-те в Калифорния дзен будизмът има най-голяма популярност в Америка. Джобс дори посещава лекции на Шунрю Сузуки. Той е японски монах, който става известен с книгата си. "В един момент това наистина се превърна в толкова важно нещо за него, че чак не се търпеше", казва най-добрият приятел на Джобс от онова време Даниел Котке.
"От тогава дзен има огромно значение за мен. В един момент дори си мислех да се преместя в манастира Ейхей-джи, но духовният ми наставник ме убеди да остана в Калифорния", казва още Стив Джобс.

"Дилемата на иноваторът", от Клейтън Кристенсен

В историята си компанията "Епъл" постоянно се самоизяжда, както става с технологиите на "iPhone" и "iPod". Джобс е бил достатъчно прозорлив, за да разбере, че канибализмът е необходимо изискване за растежа. До този извод го води книгата на Клей Кристенсен - тя изследва компании, които са разрушени от собствения си успех, след като остават свързани с най-силния си продукт въпреки естественото развитие на технологиите. Оттам идва и старанието на Джобс дори да е превзел света с един продукт, да се опита веднага да направи нов, въпреки, че е сигурен победител в състезанието. При обратната стратегия може да се случат непредвидими обрати - както например при "Нокиа", които от първенци в мобилния свят се сринаха много надолу заради самодоволството на лидери в бранша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай