Караваджо предсказал ужасите на ХХI век

Караваджо предсказал ужасите на ХХI век | StandartNews.com

Геният кодирал виденията си в картина

Корените на световен заговор срещу Европа и християнството, датиращ още от преди 4 века, разкрива ирландецът Уолтър Елис в книгата си "Конспирацията Караваджо". Книгата предсказва събития, които се случват в реалния живот, и станалото в Париж е само началото. Какво се крие зад бежанската вълна, какви заплахи носи тя? Днес в страните на Европа има над 30 млн. емигранти мюсюлмани, чиито брой застрашително се увеличава. Какви са перспективите и рисковете и как да бъде запазена религиозната толерантност? Авторът използва жанра на трилъра, както го направиха и автори като Том Егеланд и Дан Браун, за да разкаже за тревогата си относно съдбата на Европа и християнството. Защото те вече не са същите. А утре може и да ги няма във вида, в който ги познаваме.

Преди 400 години художникът Караваджо рисува картината си "Залавянето на Христос". Освен Исус ключови в нея са фигурите на Юда (изобразен с плешивина, наподобяваща кардиналска шапчица, и недоразвити пръсти на лявата си ръка), бягащ ученик на Христос в единия край на картината, а в другия - мъж с фенер, осветяващ всичките фигури. Картината се оказва не просто интерпретация на религиозен сюжет, а много повече - ключ към събития, реално ставащи днес и които са важни за нашата цивилизация.

Милена Бускетс била новата Саган

Загуба, любов, секс, тъга - "И това ще мине" е роман за цялата палитра от стихии, които ни поднася съдбата.
40-годишната Бланка неотдавна е загубила майка си - безвъзвратно и завинаги. Някога, за да превъзмогне ранната смърт на баща си, Бланка е била утешавана от майка си с древна притча. Легендата описва могъщ император, който свиква мъдреците си и ги пита кой е изразът, подходящ за всяка възможна ситуация. След няколко месеца размисъл мъжете се събрали при императора със следната сентенция: "И това ще мине." Сега, след като и майка ? е напуснала този свят, порасналата Бланка ще трябва да се справи с болезнената загуба, като си спомни уроците, които е научила от майка си.

Свещената мъдрост на Хаваите

Рима Морел, професор по антропология в Кеймбридж, повдига завесата над един екзотичен и непознат свят - където камъните губят тежестта си, когато трябва да бъдат пренесени, сексът не е грях, а единение с бога, там можеш да вървиш по огнената лава, да изпращаш магии за изцеление. Това е светът на древните хавайски традиции - в неговите предели природните закони на Нютон сякаш не важат, а чудесата са ежедневие.

Рима Морел разкрива мистичните корени на тази земя. Те са толкова различни от християнските представи, че първите католически мисионери, когато стъпват на островите, са шокирани от местните обичаи и традиции. И ги обявяват за варварски, без да подозират, че става дума за хилядолетно познание, което и днес поразява с виталността и прозренията си.

Търси се индийската съпруга

Инспектор Конрад Сейер е извикан да разследва убийство в затънтено норвежко селце. Трупът е на млада, красива жена, очевидно от южна раса, която никой в околността не познава и която никой не е виждал. Следите засега не водят наникъде, докато... Издава "Емас".

Животът може да е приказка

Историите в тази книга /"Хермес"/ са кратки, забавни и наситени с мъдрост и емоция. Те ни изправят пред основни въпроси за това как живеем, как общуваме и какъв смисъл придаваме на битието си. Разказите ни припомнят, че животът винаги трябва да е като приказка, а това зависи единствено от нас.

Майка търси размененото си дете

Животът на Карла - богата, самоуверена и преуспяла собственичка на художествена галерия, се преобръща изцяло, когато в болницата подменят здравото й момиченце с неизлечимо болно дете. Не помагат молби и настоявания, нито отчаяното търсене по всички възможни начини. Карла е уверена, че са дали дъщеря й на друга жена, а на нея й се налага да отгледа чуждо дете. Но никой не й вярва...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай