Калин Терзийски с кавър на историята

Калин Терзийски с кавър на историята  | StandartNews.com

Писателят представя новата си книга на 2 октомври в столичната книжарница "Гринуич"
"Владетелите" импровизира върху съдбата на Аспарух, Кубрат и Тервел

Новата и поредна книга на Калин Терзийски е вече по книжарниците. "Владетелите" е опит на писателя да импровизира върху историята и историите на българските управници още от времето на Кубрат и Аспарух. Идеята на Терзийски е да създаде колекция от разкази за някои от най-важните имена от далечното минало, като методът му е много встрани от научния. Вместо това авторът предпочита да говори за владетелите, осланяйки се на въображението си и начина, по който лично преживява българските съдби и кръстопът.

"Тази книга е смел, иновативен и напълно самостоен опит да се преразкаже българската съдба през красивия скепсис на литературата - от Аспарух до края на Второто царство. Калин Терзийски посвещава по един разказ за всеки наш владетел, преплитайки историческото си познание със своя метапоглед и с бясното си въображение. Крайният резултат е ироничен поглед върху изначалното "българско", съчетан с изстрадания хуманизъм на искреното родолюбие", казва редакторът на сборника Ивайло Цветков.

"Начинът, по който пиша тези неща, ме забавлява много. Аз не следвам достолепната, тягостна и скучна историческа традиция, а импровизирам по най-фриволен начин. Следвайки първите възникнали в съзнанието ми асоциации", твърди самият Терзийски. Премиерата на "Владетелите" е на 2 октомври от 18,30 ч в книжарница "Гринуич" на "Витоша" 37.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай