Излизат мемоарите на Симеон Сакскобургготски

Излизат мемоарите на Симеон Сакскобургготски | StandartNews.com

Мемоарите на Симеон Сакскобургготски излизат във вторник на книжния пазар със заглавието "Една необикновена съдба" и със знака на "Сиела". Преди време експремиерът разкри, че идеята за неговите изповеди дошла от децата му. Но книгата ще бъде не само автобиографична, но ще разкрива и моменти от нашата история през последните седем десетилетия.

Шестгодишният Симеон е обявен за детето цар през 1943-а след неочакваната смърт на баща му Борис III на 28 август. Деветосептемврийският преврат от 1944 г. обаче води до край на монархическото управление в България. Царица Йоанна, Мария Луиза и Симеон напускат страната на 16 септември 1946-та. През 2001-ва Сакскобургготски става първият монарх, който поема кормилото като премиер на държавата, в която се е родил като цар.

"Аз винаги съм бил самокритичен, а пък и въртя нещата по не знам колко пъти, преди да реша... Да, някои от тези решения са били много трудни, но се надявам, че всички са били добре обмислени. Колко пъти съм си давал сметка като запален читател на историята до каква степен животът на един човек може да бъде манипулиран след смъртта му! С тази книга искам да избегна неприятния обичай за хората да съдят по приблизителни оценки или лъжливи слухове, вместо по онова, което човек сам е написал или направил. Това е и възможност да предоставя на читателя сведения, които могат да помогнат за по-доброто разбиране на граничните времена, от които ми бе дадено да съм част", споделя Сакскобургготски в интервю за "Тема".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай