И трети Рибен буквар в чекмеджето на музея

И трети Рибен буквар в чекмеджето на музея | StandartNews.com

Хранилището е като разграден двор, оплаква се зам.-министърът на културата

Цели 3 рибни буквара се таят в Националния литературен музей в София. Това разкриха за "Стандарт" днес двете основни виновнички за скандала с книгата реликва на Петър Берон - и.д. шефката Катя Зографова и отговорничката за фонда в т.нар. мемориален кабинет "Стилиян Чилингиров" на ул. "Бяло море" в столицата Мариана Кирова.

Първият Рибен буквар е оригиналната "естествена книга" на Петър Берон от 1824 г. Другият екземпляр, който е записан в инвентарната книга на кабинета "Чилингиров", е от неизвестна година, защото липсват първата и последната страница. Третият екземпляр е от 1850 г., това е т.нар. четвърто издание на буквара, но той се води в друго хранилище към основния фонд на музея. В него, освен първата и последна страница, има и допълнителни приложения. В България са известни общо 6 издания на Рибния буквар, съобщи Мариана Кирова за "Стандарт". Изданията са инвентаризирани и оценени за първи път през 1985 г. Тогава оригиналът от 1824 г. е оценен на 25 лв., твърди Кирова. Другото копие без дата - на 5 лв. твърди тя.
В петък около Рибния буквар избухна скандал, защото, според думите на директорката Катя Зографова, която тогава се намира в Париж, букварът от 1824 г. трябвало да бъде показан на изложба на 5 септември, но не бил открит в хранилищния фонд. Министерството на културата и полицаи от сектор "Културно-историческо наследство" в Главна дирекция "Криминална полиция" са вдигнати накрак. Кирова, която пряко отговаря за фонда, обяснява как това е първият й работен ден и не знае защо го няма в нарочения за целта шкаф в апартамент на ул. "Бяло море", където е хранилището.

След 90 инфарктни минути на трескаво търсене

букварът е открит в бюро на мемориален кабинет "Чилингиров", както се нарича хранилището. Намерен е и втори екземпляр, който е без година, защото в него липсват първата и последната страница.
"През цялото време телефонът на директорката на музея изключва външни позвънявания. Хората от Министерството на културата не могат да се свържат с нея", заяви пред "Стандарт" зам.-министърът на културата Боил Банов. "За мен всичко, което се случи, е плод на тотална немарливост", коментира той. Проверката установила, че за хранилището имат ключ 6-7 души, шкафовете с ценните екземпляри не се заключват. Цяло щастие е, че ценните книги не са отмъкнати в някоя пазарска чанта. Според Банов вторият намерен екземпляр дори не се води никъде в инвентарните книги, просто незнайно кога е изпаднал от тях. "Това не е вярно", контрира Мариана Кирова, която е отговорник за колекцията в кабинета "Чилингиров". Според нея двете книги са със сигнатури 61 и 81 от 1985 г.
Искрата на скандала пламва в началото на октомври. По това време Кирова

излиза в отпуск, понеже е кандидат-депутат

от Реформаторския блок. В това време директорката на музея Катя Зографова готви изложба, а подчинените й не могат да намерят буквара от 1824 г. "Написах на Кирова мейл да дойде на работа и да потърси екземпляра. Тя обаче заяви, че ще направи това по-късно", заяви Зографова, с която "Стандарт" се свърза вчера следобед, малко след като бе кацнала на родна земя. Шефката на музея разказа, че преди да излезе в отпуск, е наказала Кирова. Според отговорничката това било последно предупреждение за уволнение, а според Зографова става дума само за предупреждение за несъвестно изпълнение на задълженията. Точно това порицание разпалва конфликта между двете. Именно след като е потърсена за коментар за наказанието на Кирова, Зографова хвърля "бомбата", заявявайки, че Рибният буквар липсва.
Двете дами са съпернички в конкурс за директорския пост на музея през април тази година. Специалната комисия решава, че никой от общо 7-те кандидати не може да събере достатъчен бал от изслушването на идейните концепции, за да го оглави. "Кирова аз я създадох,

тя дори не може да ми бъде конкурент

истинският ми конкурент за поста беше поетесата Мирела Иванова", заяви пред "Стандарт" Зографова. "По-късно се скара със свои колежки и аз застанах на тяхна страна срещу нея, защото просто не беше права. Оттам тръгна конфликтът", твърди Зографова.
Кирова е с не по-малко самочувствие. "Завършила съм българска филология, журналистика и съм доктор по българска литература. В момента съм хоноруван преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" в областта на възрожденската литература. Курсът ми се казва "Нови аспекти за българските творци от архивните източници", казва Кирова. И обяснява, че като приемала фонда, за който ще отговаря, изброила 5000 архивни единици, сред които открила 70 липси. Останалите до 21 951 екземпляра на музея не били проверени и описани. "Така ми каза Зографова, да приема фонда, а в най-скоро време да направим инвентаризация", твърди Кирова.
Конфликтът между двете литераторки на този етап изглежда непримирим. А в престрелката помежду си те

дори използват цитати

от Рибния буквар, който се оказа "заложник" на скандала. "Птичетата се познават по цвърченето, а человеците по хортуванието". Малко по-напред в буквара Берон казва "Ако много хортуваш, много погрешки сторваш", цитира Кирова реликвата.
Жалко ще е само, ако двете дами не разбират, че покрай скандала им Рибният буквар се оказа заложник в унизителната игра "Тука има, тука нема".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай