18:10 ч.

11.03.17

2 мин.

0

0

0

Близки и приятели си взеха последно сбогом с Георги Данаилов

от редактор Росана Манева |

Близки и приятели си взеха последно сбогом с Георги Данаилов
Снимка: БГНЕС

Роднини, близки, приятели и колеги от културните среди, общественици изпратиха в последния му земен път големия български писател, сценарист и драматург Георги Данаилов.


Уникален човек и писател. Добър човек, талантлив и философ. Гражданин до мозъка на костите – с тези думи описваха Данаилов неговите близки, които се простиха с него в столичния храм „Свети Седмочисленици".


Потомък на стар свищовски род, химик по образование, но отдал живота си на литературата, писател, чиито книгите са преведени на десетки езици по света, автор на пиеси и филмови сценарии, Георги Данаилов почина на 8 март на 81-годишна възраст след тежко боледуване.


„Георги Данаилов беше от онези гласове в българската литература, които толкова много ни липсват. Гражданин до мозъка на костите. Съвест. Някои казват, че е един от хората, които бяха съвестта на онова време, който не се поколебаваше да заеме гражданска позиция, същевременно беше толкова истински и автентичен", заяви пред БГНЕС Тони Николов, главен редактор на портал „Култура".


Той сподели, че няма да забрави в началото на 90-те когато се включил в щаба на СДС. А като писател припомни книгите му и разбира се филмите, пиесите. „Той написа много неща. В него имаше една особена ирония и то устремена към българското „тук и сега". Той искаше и може би в едно от последните интервюта, които правехме с него, той ми беше написал: „Големият ни проблем днес не е само какви сме, а че ставаме все по-малко добри", сподели Николов.


„Уникален човек и писател", каза за него режисьорът Теди Москов. Той не скри, че са имали невероятни хубави мигове с Данаилов в Ковачевица, диалогът вървял. „За мен е една от последните големи фигури на българската култура от ония трудните времена, които бяха", посочи Москов.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент