Белгийска звезда разнищва живота

Белгийска звезда разнищва живота | StandartNews.com

Изабел Уери представя у нас романа си "Мерилин обезкостена"

Изабел Уери, една от най-интересните и талантливи белгийски писателки, пристига днес в България. С модернистичния си роман "Мерилин обезкостена", издаден и у нас с клеймото на "Персей", тя спечели Наградата за литература на Европейския съюз през 2013-та. А в четвъртък ще го представи пред българските читатели в залата на Чешкия център от 18 часа.

Романът е за една събуждаща се жена, за възхищението от живота, стигащо дори до силно желание за двойственост, за откриването на любовта и свободата. Това е разчленяване на душата на едно момиче през три стадия от живота му, за които тя споделя за срещите, размишленията и откритията си. Първият период, от 6 до 8 години, е времето на невинността, на надеждата и на очакването. На 25 мечтае, експериментира в любов с много партньори, разцъфтява, но идват и първите разочарования. А след това е времето на посвещението, на пълнотата, на успокоението, срещите с мъката, конфронтацията със смъртта и с Господ.

Изборът на името на главната героинята съвсем не е случайно. То е заигравка с култа към Мерилин Монро. Авторката спряга живота във всички времена, съгласува щастието и любовта в множествено и единствено число, без ограничения и без да я е грижа за правописа и общоприетата пунктуация. Изабел Уери жонглира с думите, за да пръсне с блясък идеите си, чувствата си. Стилът й е не само модерен, но и твърде нетрадиционен, понякога грапав, но никога невинен.
Родената в Лиеж Уер? е твърде разностранна личност. Освен писателка, тя е и актриса, певица и режисьор. Успехите й на театралната сцена се дължат на собствените й текстове "Смъртта на прасето", "Базар за портокали", "Госпожица Ари гола". Авторка е на романа "Господин Рене" - въображаема биография на белгийския актьор Рене Ено и на "Поемите на Ивет".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай