Банчо Банов разкрива кусурите на парламента

Банчо Банов разкрива кусурите на парламента | StandartNews.com

Родният парламент отдавна е сред най-недолюбваните институции у нас. Кои са най-големите недостатъци в работата на Народното събрание и как може те да се отстранят ? С отговора на този труден въпрос се е нагърбил финансовият експерт д-р Банчо Банов, който дълго време беше коментатор на вестник "Стандарт".

Публикациите му винаги се радват на голям интерес, а излязлата преди две години статия "Грешките на тотомилионера" се смята за наръчник на всички, уцелили някакъв джакпот.В новата си книга "Парламентарна система в Република България" преподавателят от Софийския университет търси пътищата за подобряването й. Банов е наясно от личен опит с кусурите, които гневят от години българите. През 2002-2003 г. той участва в екипа експерти и преподаватели, които водят лекции и дават консултации на депутатите. По време на проекта Банов има възможност да се запознае отвътре с различните механизми за взимания на решения от народните представители-в зала и на заседанията на комисиите. Оказва се, че проблемите отпреди десетина години не само,че не се решават, но и се задълбочават. Продължава абсурдната ситуация парламентът и управляващото мнозинство да са превърнати в придатък към правителството. Или с други думи вместо парламентарна република, България на практика е министерска република. Противно на клишетата за сухия и скучен език на финансистите, Банчо Банов излага фактите и аргументите по един много атрактивен начин.

Може да се каже, че зад строгото заглавие се крие доста забавно и увлекателно четиво. При това освен да вади на показ кривиците на парламентарната система, авторът дава разумни идеи как те могат да се поправят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай