Българският меч над балканския възел

Българският меч над балканския възел | StandartNews.com

След фундаменталните монографии за Балканските войни и за Втората световна, академик Георги Марков обогатява историческата наука и радва читателите на исторически анализи с новия си забележителен труд - "Голямата война и българският меч над балканския възел 1914-1919" в две части: "Заплитането" и "Разсичането".

Премиерата на богато илюстрираното и перфектно художествено-полиграфическо издание със знака на "Захарий Стоянов" е в понеделник от 18 часа в големия салон на централното управление на БАН. Думите, които читателят първо ще види са: "Печелим битките. Но губим войната. Юнаци, вие изпълнихте дълга си към Отечеството! Вечна ви слава и спете в мир!" Изборът и намесата на България в Първата световна война са със съдбоносни последици, които ще тегнат върху плещите и на бъдещите поколения. Академикът разкрива причините за развяването на бойните знамена само две години след националното крушение в края на Първата световна война, за да бъдат "поправени неправдите" и "всички българи да се съберат под общата държавна стряха".

Юначните ни предци знаят по думите на полковник Борис Дрангов, че "Две смърти няма - без една не може" и се жертват за осъществяването на националния идеал "Целокупна България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай