Автори от Кюстендил в Кеймбридж

Автори от Кюстендил в Кеймбридж | StandartNews.com

Роман и сборник с разкази на двама автори от Кюстендил ще бъдат представени в Кеймбридж. "Авангардни безделници" на Калин Василев и "Ситно, с клякане" на Костадин Костадинов бяха отличени в националния литературен конкурс "Голямата книга на малкия град", организиран от филиала на Съюза на свободните писатели в България в Бургас със съдействието на община Бургас и независимото женско дружество "Самосъзнание". Идеята е автори от по-малките градове и села в страната да разширят територията на литературния ни живот. В раздел "Поезия" най-високия приз получи Павлина Стаменова от Разград за стихосбирката "Звезден кръстопът". В "Проза" бе удостоен Христо Красин от Ардино за "Коланджа". Бяха връчени още 40 отличия. Осем от тях са под формата на публикации във френското списание "Ревю периодик". Десет автори получиха грамоти, придружени от книга или парична премия.

"Ситно, с клякане" е книга, която осмисля близкото ни минало чрез сатирата. В нея са описани абсурдите в селце, забъркани от политикани, бюрократи, далавераджиии и тарикати, от които местните зевзеци в опит да разплетат конците на световната конспирация се спасяват поединично със загърбване на проблемите, алкохол, язвителен присмех и любов. Това е втората книга на тази тема на дългогодишния горски служител Костадин Костадинов, шеф на горската стража в Кюстендил. Първата, "Рицарите на празната чаша", бе обявена за една от 20-те най-влиятелни книги на 2013 година.

Калин Василев е само на 30, магистър по право, но има богат литературен опит и много награди и отличия за произведенията си. Той печели конкурса "Романът на бъдещето", част от кампанията "Голямото четене" на БНТ, два пъти заема второ място на конкурса за кратка проза на LiterNet и eRunsMagazine - през 2008 г. и 2015 г. През 2014 г. след конкурс става един от петимата български участници в ежегодния литературен семинар на фондация "Елизабет Костова". През 2015 г. е втори в конкурса "Рашко Сугарев". Работил е и като радиоводещ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай