Калин Терзийски: Писателят не е идиот без работа
ПРИКАЗКА ЗА СЯНКАТА - разказ


17:25 ч.

08.08.18

1 мин.

0

0

0

Аудиокнигите стават по-достъпни с промени в Закона за авторското право

от редактори |

Аудиокнигите стават по-достъпни с промени в Закона за авторското право

Министерският съвет одобри проект за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права. С проекта ще бъде въведена Директива (ЕС) 2017/1564, а крайният срок за това е до октомври 2018 г.


Промените ще дадат нови възможности за свободно използване на писмени произведения от незрящи лица и лица с физически увреждания, които възпрепятстват четенето или боравенето с печатни произведения. Ще се допуска изготвянето на копия в алтернативен формат, който да бъде достъпен за хората с увреждания (Брайлов шрифт, аудиокнига, радиопредаване и др.)


Копията в съответния формат ще могат да се създават от лица с увреждания, техен асистент или организации, които са уведомили министъра на културата, че се занимават с такава дейност. Като организации ще могат да работят юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, читалища, библиотеки и специализирани училища. На интернет сайта на Министерството на културата ще бъде публикуван списък на организациите, които са депозирали уведомление, а тези от тях, които и към момента на влизане в сила на закона извършват такава дейност, ще могат да подадат уведомление в тримесечен срок.


Организациите ще са задължени да гарантират спазване на неимуществените авторски права, както и да предотвратяват неоторизирано използване на копията от страна на лица, които не страдат от увреждане. Те ще трябва и да предоставят информация относно каталога на копия, който поддържат.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент