Аудиокнигите стават по-достъпни с промени в Закона за авторското право

Аудиокнигите стават по-достъпни с промени в Закона за авторското право | StandartNews.com

Министерският съвет одобри проект за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права. С проекта ще бъде въведена Директива (ЕС) 2017/1564, а крайният срок за това е до октомври 2018 г.

Промените ще дадат нови възможности за свободно използване на писмени произведения от незрящи лица и лица с физически увреждания, които възпрепятстват четенето или боравенето с печатни произведения. Ще се допуска изготвянето на копия в алтернативен формат, който да бъде достъпен за хората с увреждания (Брайлов шрифт, аудиокнига, радиопредаване и др.)

Копията в съответния формат ще могат да се създават от лица с увреждания, техен асистент или организации, които са уведомили министъра на културата, че се занимават с такава дейност. Като организации ще могат да работят юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, читалища, библиотеки и специализирани училища. На интернет сайта на Министерството на културата ще бъде публикуван списък на организациите, които са депозирали уведомление, а тези от тях, които и към момента на влизане в сила на закона извършват такава дейност, ще могат да подадат уведомление в тримесечен срок.

Организациите ще са задължени да гарантират спазване на неимуществените авторски права, както и да предотвратяват неоторизирано използване на копията от страна на лица, които не страдат от увреждане. Те ще трябва и да предоставят информация относно каталога на копия, който поддържат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай