Археологът - от Осанна до Разпни го

Археологът - от Осанна до Разпни го | StandartNews.com

Как мечтите стават реалност, разкрива професор Николай Овчаров

Археологическите открития са само върхът на айсберга, преди това има къртовска работа, разкопки, изследвания, дирения... За всички тях разказва в новата си книга /"ИК "Жанет 45"/ професор Николай Овчаров. Това е и книга -почит към големите имена в българската и световна археология. Страниците разказват как мечтата се превръща в реалност, как неуспехите не са повод на униние, а за ново, по-вдъхновяващо начало.

Словото на Овчаров е увлекателно, което прави огромната фактология достъпна за читателя. Авторът споделя и незавидната участ на откривателя след срещата му с черната завист на колеги и други неосъществени хора. "Всъщност борбата с тях е много по-трудна и съсипваща, отколкото самата археологическа работа", споделя Овчаров. Именно затова подзаглавието на книгата е "От "Осанна!" до "Разпни го!".

Чудесно оформеното томче съдържа и голям снимков материал от редица световни и български открития, както и от архива на автора.

Любен Петков минава през огън и мъгла

"Огън и мъгла" е книга, която отлично надмогва документалната основа на своята житейска информация и я превръща в смирено горестен разказ за това какво се случва в едно битие и как отделният човек може да види през малкия прозорец на собствената си душа все по-обширни пространства от историята, обществото, професията, пише проф. Антоанета Алипиева за книгата на Любен Петков. Той пък е сложил за мото мисълта на Херодот: Длъжен съм да предам всичко, което ми се разказва, но не съм длъжен да му вярвам.

Петков е сладкодумен разказвач и няма как да не вярваме на историите, които са били на сърцето му и на върха на перото.

Георги Борисов напомни за себе си

След мене няма да остане нищо.
Смъртта ще спи, детето ще расте.
Небето ще е чисто, чисто, чисто.
Ще има смърт. Ще има и дете.

С това великолепно четиристишие Георги Борисов слага точка на новата си стихосбирка /"Жанет 45"/. "Омировските" цикли в нея ще за задоволят и най-взискателните поетични сетива, убедени са първите читатели.

Зодиакален пътеводител за маниаците

"500 истини за зодиите" е полезен и практичен наръчник с прецизна астрология за всеки. В изданието /"Апостроф"/ е събрано на едно място всичко, което трябва да се знае за 12-те зодиакални съзвездия. Разкрити са 500 истини и внимателно подбрани факти за всички знаци от зодиака, които със сигурност ще ни изненадат и ще ни докажат, че има още какво да научим за зодиите. И още нещо - книгата ще ни научи сами да си направим персонален астрологичен портрет.

Прераждането на "Адам и Ева"

Философски роман за любовта, прераждането и вечното търсене на мъжа и жената е "Адам и Ева" на Ливиу Ребряну, един от най-големите писатели на Румъния. Те са създадени един за друг, прераждат се в седем различни епохи и места - Индия, Египет и Месопотамия от древността, късните времена на Римската империя, Германия през Средновековието, Франция по време на Френската революция и Румъния през ХХ век. Издава "Изида".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай