13:30 ч.

22.02.17

3 мин.

0

5

0

Апостола възкръсва в нова книга

от Стандарт |

Апостола възкръсва в нова книга

Един нов Левски живее у младите хора, коментира главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова


 


Когато съдят Васил Левски в София преди 144 години, Апостола казва на генерал Али Саиб паша: "Нашите българи много обичат свободата, но предпочитат някой да им я поднесе вкъщи на тепсия." На тази реплика, дълбоко изстрадана от Левски, наблегна прочутият историк академик Константин Косев в представянето на новата си книга за Апостола. Учени, читатели и почитатели на историята напълниха в понеделник вечер голямата зала в БАН заради тома със знака на издателство "Захарий Стоянов" и вестник "Стандарт". Сред гостите бяха директорът на БАН академик Юлиан Ревалски, академик Антон Дончев, бившите ректори на Софийския университет - професориет Боян Биолчев и Иван Илчев, ректорът на УНСС професор Стати Статев, Васил Василев, председател на Общобългарския комитет "Васил Левски".


Академик Косев представя Апостола като лидер на националната революция, като месия, като човек, предаден и разочарован от своите. "В репликата на Дякона пред Али Саиб паша личи, че той е разбрал по болезнения начин народопсихологията, докато създава вътрешно-революционната организация", подчерта Косев. Той проследява как се променя фигурата на Дякона през годините - от емигрант революционер в Румъния, където безуспешно се опитва да убеди събратята си от нуждата от вътрешно-революционна организация, до Левски - фантомът и ръководителят. Апостола така се променя, че когато влиза в къщата на Каравелов, някогашните му събратя замръзват при вида му. "Академик Косев отново ни направи съпричастни към живота и заветите на най-великия българин", коментира и Славка Бозукова, главният редактор на "Стандарт" "Преди две години открих първия форум между власт и бизнес в рамките на кампанията "Да" на българската икономика" с цитат на 35-ия президент на САЩ Джон Кенеди: "Не е важно какво родината дава за тебе, а какво ти даваш за нея." Далеч преди него, на Балканите, тук, у нас е живеел българин, който не просто е изповядвал тази философия, но е превърнал думите в дела. През 1872 г. Левски е казал: "Аз съм посветил себе си на Отечеството, за да му служа до смърт и да работя по народната воля". Той формулира и един от изконните европейски ценностни вектори: "Свобода, равенство и братство". Но чудото Левски направи друго чудо за нас - накара младите да отворят сърцата си за родолюбието. Опашките пред паметника на Левски, преписването на неговото тефтерче, събраните от деца пари за ремонтирането на къщата му в Карлово - всичко това показва, че нов Левски живее в младите хора. Книгата на академик Косев е за тях. Длъжни сме да продължим с уроците по родолюбие", допълни още г-жа Бозукова.


Трудът на академик Косев е от поредицата на издателство „Захарий Стоянов" „Дълг и чест" в навечерието на 180-годишнината от рождението на Апостола на 18 юли. „Дълг и чест" е изписано от едната страна на войнишките саби в кавалерията на генерал Иван Колев в началато на миналия век, а надписът от другата е "С нами Бог". В поредицата вече има десетина заглавия, сред които томът на Антон Дончев и Васил Гюзелев за Хан Тервел, на Рашо Рашев за цар Симоен и други. Предстои студия на Димитър Ангелов за Презвитер Козма и на Благовеста Касабова за Баба Тонка. "Тази инициатива цели възкресението на българския и възрожденския дух. Тя е нашият отговор на настъпващия нихилизъм на политическата власт. Вестник "Стандарт" има ясно промислена концепция за защита през последните години на националната идентичност", коментира и издателят Иван Гранитски. Със съдействието на столична община стотина бройки от книгата отпътуваха към няколко столични училища.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 13:36 · 21.02.2018
Не знам какъв професор е този косев, но това е измислица за думите на Апостола!Той никога при некакви обстоятелства и по никакъв повод не си е позволявал да се изказва обидно и подигравателно за българския народ!
Alex · 11:39 · 11.03.2017
Нищо не се е променило в народопсихологията ни,Апостоле.Поклон пред великомъченика и великонаивника Тези,които можаха -два и половина милиона души,напуснаха това място на безвремието и простотията
Потребител · 19:27 · 03.03.2017
Кочо e наи вeликият българин понeжe нe сe прeдава на заптиeтата като Лeвски.
Потребител · 15:32 · 26.02.2017
Ако Левски беше в сърцата на българите щяха да избият с камъни по улиците социалист-комунистите и всички руски мекерета
Потребител · 00:02 · 25.02.2017
eбах ти Апостола
има толкова вeлики българи в историята а сe хванали да издикат в култ някакъв идeалист
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент