Антон Дончев: Борбата днес е за човешките души

Антон Дончев: Борбата  днес е за човешките души  | StandartNews.com

Борбата не е между исляма и християнството. Борбата е за човешките души и тя не е от днес. Това заяви големият български писател Антон Дончев по време на премиерата на най-новата му трилогия "Сянката на Александър Велики".

Писателят лансира тезата за борбата, изхождайки от драматичната история на траките и от тяхната култура - тема, която е пропила великия му роман. "Траките вкарват в световната цивилизация личността, отделния човек. Те образуват една философия и религия, която казва - няма смърт, аз съм безсмъртен. Това е велико нещо! То побеждава философията на гърците и ражда нова, която сега се защитава от християнството". Така обоснова тезата си Антон Дончев, че голямата борба е за човешките души.

Кметът на Несебър Николай Димитров, който бе домакин на представянето на книгата, заяви: "Несебър е перлата в короната на българското самочувствие и за нас е огромна чест гениалният Антон Дончев да гостува в Несебър и да представи своя култов роман".

"Да говорим за Антон Дончев пред интелигентна публика и в град с такива традиции е излишно. Това е най-превежданият български автор след Иван Вазов", обяви Иван Гранитски.

Известният изкуствовед проф. Иван Маразов представи романа "Сянката на Александър Велики" със задълбочен анализ и интересни аналогии. В една от тях той сравни магическите превъплъщения на главния герой от романа Лизимах с Антон Дончев. "Лизимах, който на 90-годишна възраст изтръгва цяло дърво, ми напомня на Антон Дончев, който на същата възраст е по-млад от всички нас", каза проф. Маразов. "Това е най-добрият наш роман в магическия жанр. Кига, която открива пътя към разбирането и мисленето на хората. Роман, който издига нашата литература на изключително високо равнище. Завиждам ви, че на вас ви предстои да го прочетете", каза проф. Маразов.

"В момента търсят газ и петрол в квадрати, наречени "Аспарух" и "Терес". Ние търсим газ и петрол, но вдъхновението, което имаме от тези имена, струва много повече. В борбата между славяни и прабългари траките остават настрана и ни гледат какво правим, чудят ни се на акъла. В тази област стоят залежите на огромна енергия и тя е в кръвта ни. Но нямаше да има български етнос, ако не бяха се слели славяни, прабългари и траки. Ние имаме изключително богат геном. Нашите гени са смлели чуждите раси, те са като бронзова сплав. И в момента българският ген се бори да остане", каза големият български писател Антон Дончев и остави публиката без дъх.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай