Антитерористът Петер Шулц представи своя автобиографичен роман

Антитерористът Петер Шулц представи своя автобиографичен роман | StandartNews.com

Драмата „Лясковец" провокирала издаването на „СОБР" у нас

Варна. Между случая „Лясковец", когато психясал собственик на боен арсенал уби спецполицай и рани трима негови колеги при опит да бъде обезвреден, и българското издание на „СОБР – Специален отряд за бързо реагиране. Вътрешен доклад" има пряка връзка, стана ясно по време на премиерата на книгата в книжарница „Сиела" във Варна.

В присъствието на автора - главен полицейски комисар Петер Шулц, командир на спецотряд от антитерористичните сили на Германия в продължение на 22 години, преводачът Павлин Павлов призна, че попаднал на книгата наскоро след трагичните събития в Лясковец. Написаното толкова го впечатлило, че решил да я преведе – не само за да може и българските читатели да се насладят на завладяващия сюжет, динамичния стил и живия език на автора, но и за да послужи като „наръчник за обучение" на българските антитерористи.

"Когато преди 2 години приключих с редактирането на книгата, не бях и сънувал, че тя ще бъде издадена на български език, а аз самият ще се окажа в България и ще стоя тук пред Вас. За мен това е изключителен успех и все още голяма изненада", коментира на свой ред комисар Шулц. И призна, че основният мотив да подреди в книга спомените си от времето, когато е бил „мъж без лице" в Специалния отряд за бързо реагиране, е фактът, че „малцина в действителност знаят какво правят хората от тази професия и как смъртта винаги е близо до тях и ги съпровожда".

За 20-те години, прекарани от Петер Шулц в спецотряда, тероризмът е променил лицето си – докато преди похитителите са се старали от техните действия да не пострадат невинни, сега за терористите атентатът е „добър", само ако покоси максимален брой хора и бъде широко отразен от медиите. И тогава, и сега обаче човешките грешки в професията носят най-сериозни последици, въпреки че „цедката" в спецслужбите е жестока – от 10 кандидати за СОБР само един успява да попадне в отряда, коментира авторът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай