Амос Оз: Бойкотираш ли книгата, ставаш лош

Амос Оз: Бойкотираш ли книгата, ставаш лош | StandartNews.com

Големият разказвач Амос Оз скоро бе в Германия, за да представи изданието на романа си "Юда". Германия и Оз имат странна връзка. Самият писател е роден с немската фамилия Клаузнер, но дълги години е измъчван от травмата на Холокоста. Ето какво сподели пред "Дойчланд радио" той.

"В тийнейджърските си години имах навика да бойкотирам всичко германско - продукти, вериги. Беше решение на семейството ми и аз следвах техния избор. Единственото, което не можех да бойкотирам, беше литературата. Защото, ако бойкотираш литературата, приемаш страната на лошите. Затова четях следвоенна германска литература, докато не започнаха да я превеждат на иврит през 60-те години на миналия век. И я четях с огромно вълнение и въодушевление. Все по-трудно ми ставаше да мразя германското. Когато прочетеш един добър роман, влизаш в живота на героя, а понякога дори надяваш кожата му.

И се питаш: Какво бих направил аз, ако стоях срещу него. Как ли щях да се държа? Как ли щях да се чувствам, ако родителите на този писател бяха моите родители? И тези въпроси ме тормозеха. В един момент за мен стана невъзможно просто да мразя германците, така както го правех като дете", разказа Оз. "Бил съм в Германия може би 20 пъти, и винаги се чувствам добре през деня - говоря с хората, изнасям лекции, давам интервюта, шегувам се, наслаждавам се на добра храна и компания. Но през нощта винаги имам проблеми със заспиването", казва още израелският писател. И допълни за новия си роман "Юда". "Моят чичо Йозеф Клаузнер беше много популярен религиозен учен, но никога не успя да обясни защо Юда е предал Христос.

Защо му е трябвало на един малко или много богат мъж от Юдея да го предава за 30 сребърника? Най-вероятно в днешни пари това са около 800 евро. Защо е трябвало да го целува, след като почти цял Йерусалим преди това го чул да проповядва за Исус? Цялата тази история изглежда някак си нечестна и невярна. Но Юда по някакъв начин представя Чернобилския семитизъм. В някои езици названието за евреите и юдаизма имат общ корен и произлиза от Юда. И за тях това означава "предател".

Никога обаче не съм искал да пиша исторически роман, затова просто съчетах тази история за Юда с разказа за няколко други така наречени предатели. Така "Юда" е съвременен роман за Йерусалим от времето преди Шестдневната война. За написването му има и една друга причина и аз няма да я крия. Много години наред аз съм обвиняван и обиждан от израелците като предател. Както Шмуел Аш в романа, така и аз съм на мнение, че човек често се превръща в предател в очите на тези, които никога не се променят и се страхуват от промяната, и я мразят.

Историята е пълна с такива личности: Ейбрахам Линкълн е бил наречен от милиони американци предател, след като освободил робите. Чърчил е бил обруган, след като защитил разпадането на Британската империя по време на Втората световна война. Шарл дьо Гол е бил предател, когато изтеглил френската армия от Северна Африка", споделя още световноизвестният автор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай