11 дни спор: книгата или филма

Бегбеде открива довечера феста в НДК

11 дни спор: книгата или филма | StandartNews.com

Книгата или филмът? Върху тази дилема верните читатели и запалените киномани не спират да спорят никога, макар че седмото изкуство често би изглеждало безпомощно, ако не бяха сюжетите между страниците. Родните арт ценители ще имат шанса да потънат в интелектуалното блаженство на вечния диспут на второто издание на фестивала CineLibri, който се открива тази вечер в зала 1 на НДК от 19 часа. В акцията на издателство "Колибри", която ще продължи до 16 октомври, ще бъдат показани десет национални и една световна премиера в София, Пловдив, Варна, Ловеч, Враца, Видин, Търговище и Сливен.

Прочутият френски писател, режисьор, продуцент и литературен критик Фредерик Бегбеде лично ще даде старт на маратона. Той ще представи новия филм „Идеалът", базиран на един от големите му бестселъри – „Помощ, простете". Бегбеде ще получи първата почетна статуетка CineLibri.

Истинско литературно-кинематографично изкушение ни очаква с българската премиера на "Геният" на 11 октомври в зала 1 на НДК. Филмът, който беше в конкурсната програма на Берлинале 2016, е от онези сочни драми, безобразно бликащи с големи звезди - Колин Фърт, Джъд Лоу, Никол Кидман, Лора Лини, Гай Пиърс, Доминик Уест. Само номинациите за "Оскар" на първите четирими са общо 11 плюс две спечелени статуетки (на Кидман за "Часовете" и на Фърт за "Речта на краля").
Прожекцията ще бъде предшествана от представяне на едноименната книга от майстора на биографичния жанр А. Скот Бърг. „Геният" се превръща в литературна сензация още с излизането си през 1978 г. и грабва Националната награда за литература на САЩ. Биографичната драма проследява живота и кариерата на легендарния американски литературен редактор Максуел Пъркинс (1884 – 1947), работил с Ърнест Хемингуей, Франсис Скот Фицджералд и непокорния Томас Улф.
Колин Фърт се превъплъщава блестящо в ролята на Пъркинс. Филмът се съсредоточава във връзката му с ексцентричния Томас Улф, в чиято роля е Джъд Лоу, а по средата на действието, зрителите разбират кой е геният според създателите на филма. Продукцията е реверанс към малко признатата и все повече забравяна у нас работа на редактора. Джъд Лоу не прилича физически на Улф, но създава ярък герой, лутащ се между страстта и гнева.

Гай Пиърс е Скот Фицджералд, а Доминик Уест - Хемингуей. Те са подкрепени от жената на Пъркинс - сценаристката Луис, изиграна от Лора Лини. Никол Кидман вдъхва живот на не по-малко интригуващ персонаж – този на дизайнерката на костюми Алайн Бърнстейн.

На 12 и 13 октомври известният холандски писател Арнон Грюнберг ще представи филма „Тирза", екранизация на собствения му роман, удостоен с цял букет престижни литературни отличия. На 14 и 15 октомври живата легенда на чешкото кино Иржи Менцел ще открие прожекциите на филма „Обслужвал съм английския крал" по едноименния роман на Бохумил Храбал – едно от най-величавите имена в европейската проза на XX век. Сред гостите на CineLibri 2016 е и Катрин Бернщайн като представител на амбициозния френско-български екип, който стои зад документалния филм „Книжарят", посветен на Ромен Гари.

Непосредствено преди и след прожекциите екранизираните книги ще се предлагат с отстъпка до 30 % от коричната цена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай