Цигулката на Ешкенази плака за сваления боинг

Цигулката на Ешкенази плака за сваления боинг | StandartNews.com

Ицко Финци предизвика виртуоза Веско на дуел с ноти

Музиката от "Списъкът на Шиндлер" огласи връх Перелик в памет на жертвите от полет MH17

Музика под звездите на един от най-високите върхове в Родопите - Перелик, за поредна година събра над 4000 меломани. Деветото издание на еко джаз фестивала беше под наслов "Звукът на тишината", а сред участниците бяха гости от Италия, Полша, Сърбия и български майстори на джаза. Тази година подаръкът за публиката бяха виртуозът цигулар Веско Пантелеев-Ешкенази, както и актьорът-цигулар Ицко Финци.

Писък на каба гайди, а между тях - нежният глас на цигулката. На това космическо преживяване се насладиха гостите на тазгодишния джаз фест "Перелик". Преди да се качи на сцената, виртуозът Веско Пантелеев-Ешкенази опъна струните на уникалната си цигулка направо на поляната сред публиката и изпълни собствена интерпретация на няколко от най-популярните наши народни песни - "Седнало е Джоре дос", "Моме, Тодоро" и "Дилмано, Дилберо". На сцената той свири соната на Бетовен заедно с пианистката Ивелина Казанджиева, с която в дует още на 14-годишна възраст е спечелил награда на музикален фестивал. "В живота има щастливи моменти, но и много, много тъжни, след тази фуриозна музика на Бетовен, искам да изсвирим за вас една прекрасна пиеса, от един прекрасен филм - супермузика на Джон Уилямс от филма "Списъкът на Шиндлер". Тя е специално за жертвите от последния полет на МH17, самолетната катастрофа над Украйна", обърна се към публиката Ешкенази. "Като човек, който живее 23 г. в Холандия, 192-ма души са холандските жертви, някои от които косвено познавам, това е моето желание, да посветя на тяхната памет тази пиеса", каза неповторимият цигулар и засвири. А след изпълнението му настроението наоколо беше повече от минорно,

в очите на мнозина имаше сълзи

и искрена тъга. И за да върне отново страстта и музикалната жажда за приповдигната емоция, след това Веско Ешкенази изпълни музиката от филма легенда с Ал Пачино "Усещане за жена".

Преди разплакващото изпълнение на "Списъкът на Шиндлер" настроението бе особено колоритно, организаторите бяха заложили на по-интересния джем сейшън, програмата бе наситена с уникални импровизации, малко етно, много джаз, елитна струнна класика. В 9-ото издание на 26 юли на върха под звездите свириха италианският пианист Паоло ди Сабатино с триото си и забележителният полски пианист Куба Станкевич, носител на Oscar Peterson Award, полуфиналист на Thelonious Monk International Jazz Piano Competition. Младежите от сръбския оркестър "Барка" пък вдигнаха настроението още с дефилето из централния булевард и пешеходната зона в Смолян, и обраха аплодисментите на случайната публика, поседнала из кафенетата в ранния съботен следобед след поредния летен дъжд. По-късно обаче сръбските младежи загряха публиката и на върха на планината, където вкараха истински балкански духов колорит.

От името на домакините бизнесменът Кирил Асенов поздрави всички участници и гости на фестивала: "Нашата кауза е да успеем да направим туристически поминък за Смолян. Да ви покажем, че има начини да живеем екологосъобразно и

да сме по-добри приятели на планетата

която обитаваме, апелираме към вас - да ползвате по-малко електроенергия, тъй като отделя парниковите емисии в атмосферата, които правят промените в климата".

Сред ВИП гостите тази година гости бяха посланиците на Германия, Пакистан, Ирландия и Полша. Под звездите слушаха джаз още голфърът, бившият външен министър и основател на Атлантическия клуб Соломон Паси, шефът на БТА Максим Минчев. Деветото издание на феста за ценители се проведе под патронажа на първия полски дипломат у нас Н.Пр. Лешек Хенсел и Италианския културен институт в София. Хенсел приключва дипломатическия си мандат в страната ни и на чаровен български, с меко полско звучене, той си взе довиждане: "Много се радвам да съм тук с вас, в тази чудовита атмосфера, искам да честитя на организаторите за чудесната идея, аз завършвам своя мандат и искам от тук да кажа: "Довиждане, България!".

За всички, които останаха до края на официалната музикална програма около полунощ, беше кулминацията на феста-актьорът Ицко Финци с огнено изпълнение на цигулка и невероятен сценичен темперамент. След което големият артист просто каза: "А сега призовавам на музикален дуел не кого да е, а Веско Ешкенази". И първата кралска цигулка на мига изскочи някъде от тъмнината сред публиката. За да я изправят на крака

в тъмното, сред пушеците на огньовете

сред свежестта на планинската нощ, за да ръкопляска възторжено и да вика: "Още! Още!".
А за всички, които искаха още, остана импровизираното пеене, танци и пълна с емоция лятна нощ на върха, където мнозина останаха до палатките за поредна нощ. И обещанието на Цигуларя да се върне отново на върха, за да свири джаз: "Никога не съм свирил джаз, но това ми е мечта. Може би в моя класически стил и заедно с колегите да направим импровизация. Просто ми е много интересно да науча - как се мисли като джаз музикант", каза Ешкенази.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай