20:45 ч.

15.05.16

7 мин.

22300

12

0
Поли надпя Евросъюза (ОБЗОР)

Хитът й четвърти на "Евровизия", пред нея са само Украйна, Австралия и Русия


Над 200 милиона зрители по света станаха свидетели на телевизионното шоу, което се излъчи от шведската зала "Глобен Арена". То бе предавано в 50 държави по света, включително в Китай и САЩ за първи път. Тази година в "Евровизия" се съревноваваха песни от 42 страни. Събитието бе водено от миналогодишния победител в конкурса Монс Зелмерльов от Швеция.


България може да се гордее, че е номер 1 в Европейския съюз поне в пеенето. Голямата радост донесе Поли Генова, която със своя хит "If love was a сrime" стана четвърта във финала на "Евровизия". Преди нея се класираха само изпълнители от държави извън ЕС. Победител стана украинската певица Джамала, чиято песен "1944" е посветена на депортирането на кримските татари от Сталин. Второто място зае представящата Австралия корейка Дами Им, а трети остана представителят на Русия Сергей Лазарев.


Тази година класирането в конкурса беше комбинирано - отделно своите точки дадоха професионално жури и зрителите във всяка страна участничка. Битката между украинката и руснака беше най-голямата интрига, която се превърна и в повод за скандал. Правилата на "Евровизия" не допускат участие на политически песни, но "1944" не беше спряна, тъй като организаторите прецениха, че е базирана на исторически факти. В крайна сметка Джамала взе голям аванс според оценките на журито и независимо че Лазарев спечели зрителския вот, той остана едва трети според общия сбор.


Поли Генова донесе небивалия успех за България, като успя да спечели 180 от зрителския вот и 127 - от журитата, заемайки челни позиции и в двете класирания. Песента и "If love was a сrime" ("Ако любовта беше престъпление") се превърна в един от безспорните хитове в 61-вото издание на "Евровизия".


Песента бе на път да надхвърли 3 милиона гледания в официалния канал на "Евровизия" в най-големия сайт за видеосподеляне. Хитът на Поли вече е в чартовете на Литва, Норвегия, Швеция, слушат я дори в Гватемала.
"Франс прес" определи представянето на Поли като един от най-зрелищните моменти на конкурса. "Българката напълни очите на зрителите със светлинно шоу, което съпътстваше нейното изпълнение на песента", пише агенцията.
А британският в. "Метро" по-рано определи Генова като тазгодишното откритие на "Евровизия".


Финалното гласуване, предавано по БНТ, бе следено от милиони българи, които изразиха бурно в социалните мрежи радостта от успеха на Генова.


"Поли ни направи горди и единни", написа в поздравителното си писмо до певицата президентът Росен Плевнелиев.
"Ти накара цяла България да се гордее с теб! Гласът ти сбъдва мечти", поздрави я и културният министър Вежди Рашидов.
"Благодаря на всички българи. Където и да сте по света, в този момент сте били заедно и сплотени. Благодаря, че направихте възможен този пробив за България. Невероятно е да знам, че всички вие сте били зад мен в този момент. Вие сте причината всичко това да е възможно! Благодаря на всички, които работиха по "If Love Was A Crime" през изминалите месеци", бяха първите думи на Поли Генова пред камерата на БНТ след финалното шоу.


Много известни българи поздравиха певицата във Facebook за четвъртото място в конкурса. Рут Колева написа: "Знаете ли защо Поли заслужаваte да спечели повече от всички според мен? Това момиче НИКОГА не се отказа, не спря да опитва, не се спря пред неуспеха миналия път и реши да докаже на себе си и на хората, че може да постигне повече. Няма значение какво ще се случи днес, тя за мен е winner. Вяра! В това, което обичаш! Аз съм вдъхновена и щастлива! Евалата." Васко Мавриков пък се пошегува: "Австралия води на "Евровизия"."


"От държавите в първата четворка на "Евровизия" то май само ние сме действително в Европа. Демек, честито и си лягайте вече!", обобщи еуфоричното настроение Любен Дилов-син.


Далечна Австралия също ни подкрепи


Кипър и Испания са двете страни, чиито зрители са дали най-голяма подкрепа за Поли Генова, сочи справка на сайта на "Евровизия". Класирането в конкурса тази година беше комбинирано - част от точките за участниците дойдоха от оценките на професионално жури във всяка страна. Другата част дадоха зрителите със своя вот. В Испания журито не е дало точка на българката певица, но зрителите я поставиха на първо място с 12 точки. Същият брой точки тя получава и от зрителския вот в Кипър. В далечна Австралия зрителите са дали 10 точки на Поли и са я поставили на второ място. Също 10 точки са дали и зрителите в съседна Македония. В Русия пък българката няма точки нито от журито, нито от зрителите. Поли е получила следния брой точки от зрителите в: Кипър, Испания (по 12), Австралия, Македония (по 10), Албания, Азербайджан, Малта, Сърбия, Великобритания (по 8), Гърция, Израел, Италия (по 7), Австрия, Белгия, Чехия, Франция, Ирландия, Черна гора, Норвегия (по 5), Беларус, Финландия, Германия, Унгария, Швеция (по 4), Грузия, Полша, Сан Марино (по 3), Босна и Херцеговина, Молдова, Словения, Украйна (по 2), Хърватия, Латвия, Холандия (по 1). Нито една точка Поли не събира в Армения, Естония, Швейцария, Исландия, Русия, Дания, Литва.


ТОП 10:


1. Джамала Украйна 1944
2. Дами Им Австралия Sound of silence
3. Сергей Лазарев Русия You are the only one
4. Поли Генова България If love was a Crime
5. Франс Швеция If I were sorry
6. Амир Франция J'ai cherche
7. Ивета Мукучян Армения LoveWave
8. Михал Шпак Полша Colour of your life
9. Дони Монтел Литва I ve been waiting for this night
10. Лаура Тезоро Белгия What's The Pressure


Успях, защото усещах духа на всички сънародници


Поли Генова


Искам да кажа едно огромно благодаря и на хората, които гласуваха за нас, и на целия екип, който беше с мен. Всички около мен са изключителни професионалисти, които ни издигнаха на едно много по-високо ниво. Благодаря и на българската общност в чужбина навсякъде. Хората са прекрасни, те ни дадоха шанс да влезем не само в топ 5, но и в топ 4.
Благодаря и на всичките си колеги, които застанаха зад нас в социалните мрежи, те ни подадоха ръка. За пръв път поп музиката в България се събра и направи една огромна колегия. За мен беше много важно това, че усещах духа на цялата публика и в момента, в който погледнах, имах възможност да ги видя как всички танцуват. Това беше напълно достатъчно да знам, че всичко хора се забавляват и харесват нашата песен.


Ние сме щастливи, че според зрителите сме първата страна от Европейския съюз с толкова висок вот. Хора, ние сме първи в Европа, благодаря ви!


Москва избухна: Политиката победи изкуството


На следващото издание да има песен за Асад, предложи говорителката на руското Външно


Политиката победи изкуството, а резултатите от "Евровизия" са вследствие на демонизацията на Русия. Най-добре повече да не участваме в толкова нагласен конкурс. Такива мнения изказаха вчера официални руски представители, след като Украйна спечели конкурса с песента на Джамала, която носи откровено политическо послание. Дори британският "Гардиън" обяви приключилия конкурс за "най-политизираното издание на "Евровизия".


"Геополитиката е тази, която взе надмощие", коментира шефът на комисията за външна политика в руския парламент Константин Косачев. Според него победата на "Евровизия" може да насърчи прозападното ръководство в Киев да застраши още повече мирния процес в Донбас. "Ето защо Украйна загуби. Това, от което страната се нуждае като от въздух, е мир. Но войната спечели", написа още Косачев във Фейсбук. "Става дума за демонизацията на Русия като цяло - за това, че у нас всичко е лошо. Спортистите ни използват допинг, а самолетите ни нарушават въздушното пространство", допълни първият зам.-председател на комисията по култура в Думата Елена Драпеко.


Вицепремиерът Дмитрий Рогозин пък предложи на следващия конкурс да се изпрати известният с нецензурните си песни Сергей Шнуров. Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова не остана по-назад и препоръча догодина да бъде изпълнена песен за сирийския президент Асад. Тя дори съчини припев: "Асад е кървав, Асад е най-лошият. Дайте ми награда, за да организираме "Евровизия". Вестник "Комсомолская правда" публикува статия под заглавие "Как европейското жури открадна победата от Лазарев". Вестникът ехидно предупреди хомосексуалистите от Европа да се готвят за хладен прием в Украйна догодина.


В същото време според резултатите от гласуването на зрителите Русия получи от Украйна максимален брой точки - 12. Руските зрители пък са дали на украинската певица 10 точки. В същото време двете професионални журита от двете враждуващи страни не са си дали взаимно по нито една точка.


Първото издание на "Евровизия" е през май 1956 година. Над 80 млн. души следят музикалното шоу всяка година. България участва в конкурса от 2005-а. Най-големият ни успех досега е през 2007 година във Финландия, когато Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи се класираха на пето място с песента "Вода".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 07:24 · 17.05.2016
8-цата е българското число, съветските песни бяха кенеф-"забравушка". Манипулация имаше ,
рефер · 20:33 · 16.05.2016
След Кончита Вурст, Голям успех за Кюфтето Поли Генова в тази прогейска, политическа надпревара!
Потребител · 16:32 · 16.05.2016
Моето лично мнение е, че най-добрата песен бе на Австралия. Такъв глас и аранжимент... Украйнската песен е незаслужено дори сред първите 10. Поли съвсем заслужено можеше да заеме 2-то място. Руската песен бе с едни от най-добрите ефекти, но като песен-нищо особено. На тяхно място сред първите можеха да бъдат и други, по.достойни песни, които на тази Евровизия не липсваха. Това е само лично мнение, разбира се и всеки има право на такова. Във всички случаи-БРАВО Поли!!!
Потребител · 15:16 · 16.05.2016
Винаги съм бил от русофил нагорe - в краина смeтка имeто ми e Гeорги а нe Ахмeд или Хасан и българитe живeeм в свободна държава , нe като горкитe кюрди. И това благодарeниe на Русия ( нe мe интeрeсува онзи измислeн комунизъм и тeм подобни глупости), плюс това нe смe и автономна рeпублика в Русия( макар чe ако са искали са могли да ни "анeксират" бeз проблeм). Но 0 точки ... заболя мe и нe мисля чe щe го прeглътна. Иначe браво на нашeто момичe.
Отвратèн · 06:43 · 16.05.2016
Как така от Швейцария ни 1 точка, като маса народ гласува оттук?! Лично аз 40 СМС от 2 телефона пуснах и познавам хора, които са направили същото! Мошеници, поне арменката да бяха наградили - и геноцидът е исторически доказан. Нищо, че за същият над бежанците от Беломорска Тракия ни дума.
slaviivanova · 13:49 · 16.05.2016
@Отвратèн Предвид че не са отразени гласуванията на наши сънародници от Швейцария за Поли Генова, как си обяснявате неотразяването на гласуването с 0 точки от Русия? Аз лично съм убедена, че и тук манипулацията е жестока.
Потребител · 06:20 · 16.05.2016
от 4 песни, България трябва да е на 1 или 2 място,Укарйна няма място дори в първите 4 песни , оъртвото масо се дължи на политически причини не заради добра песен и под посредствено изпълнение.на теьи които казват че русия не ги обича, от 3 години Български официални представители най активно работят да сис създадът враг от Русия, и това ясно се вижда . ако нямкои е правил нещо стрвшу бълграия в българия то е от Български партиини сили, руското правителство не са вземали враждебно отношение
Потребител · 19:34 · 16.05.2016
@Потребител Не стига, че си тъп, ами си и неграмотен.
Потребител · 23:12 · 15.05.2016
....не Русия ни е виновна, а ФАЩ и техните богати гейсъюзи...извинете ме за израза...честно казано гласуването беше силно манипулирано и очаквано ,поне за мен стана Украйна победител,без коментар , но това гласуване си е с чисто политически привкус ,целящ мачкане на Русия на всички нива и фронтове......не. че самата Русия е много гладка, но все пак така не може да се прави ,освен това е опасно вече...
Потребител · 22:34 · 15.05.2016
Крайно време е да разберат всички тъпанари,че Русия не ни обича или се държи като дете на което са му взели една от играчките!!!
slaviivanova · 13:50 · 16.05.2016
@Потребител Предвид че не са отразени гласуванията на наши сънародници от Швейцария за Поли Генова, как си обяснявате неотразяването на гласуването с 0 точки от Русия? Аз лично съм убедена, че и тук манипулацията е жестока.
Потребител · 21:04 · 15.05.2016
Добрe чe бракята макeдонци тоя път сe отсрамиха с 10 точки за нас, а за Русия - no comment!!!... О точки! И нека после нашите русофили пак да подгъзуват...
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент