Почит към Мая Плисецкая в НДК

Таранда и любимата му Мая Плисецкая

Почит към Мая Плисецкая в НДК | StandartNews.com

Велико Търново, Варна и Пловдив ще се насладят на шедьовъра "Лебедово езеро"

Имперският руски балет ще представи "Кармен-сюита" на 12 юни в памет на създателката си

Имперският руски балет ще отдаде почит на създателката си, прочутата Мая Плисецкая, при гастрола си у нас на 12 юни в НДК. Пред организаторите от "Жокер медиа" главният му художествен ръководител, Гедиминас Таранда, е заявил желанието на трупата вместо едноактния балет "Шехерезада" да представят "Кармен-сюита", любимия спектакъл на Плисецкая. Той е едноактен балет, създаден специално за нея от съпруга й Радион Щедрин и кубинския хореограф Алберто Алонсо. Премиерата му с Мая е през 1967 година в "Большой театр". Оттогава тръгва и триумфалното шествие на това произведение и продължава до наши дни. Музиката на знаменитата творба става хит в репертоара на симфоничните оркестри, а партията на Кармен - коронна роля в кариерата на световната балерина.

Прочутата имперска трупа е създадена преди 21 години от великата Плисецкая и Гедиминас Таранда. Двамата години наред работят съвместно за утвърждаване на руската балетна школа по световните сцени. Първата им съвместна изява е едва два месеца след постъпването на Таранда в трупата на "Большой театр" през 1980-а. Тогава той партнира на Плисецкая именно в "Кармен-сюита". Следват безброй съвместни гастроли с различни постановки, но този балет продължава да бъде най-любимият и за двамата. Затова и до днес спектакълът, направен от Таранда, присъства в репертоара на имперските танцьори. При първото гостуване на трупата у нас преди 10 години те спечелиха сърцата на българската публика именно с тази постановка.

"Шопениана" и "Половецки танци" са другите два едноактни балета, които ще стъпят на сцената в зала 1 с участието и на смесения хор на Българското национално радио. В страната Имперският руски балет ще представи и шедьовъра "Лебедово езеро". На 14 юни трупата танцува в Двореца на спорта във Велико Търново, на 15-и - в Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия", на 16-и в Летния театър на Варна и на 18 - в Античния театър в Пловдив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай