Отстраниха Мартин Пантелеев - главният диригент на Софийска филхармония

Отстраниха Мартин Пантелеев - главният диригент на Софийска филхармония | StandartNews.com

Мартин Пантелеев, главният диригент на Софийска филхармония, е бил уволнен след встъпването в длъжност на новия директор Светлина Терзиева-Ангелова. Цигуларката беше назначена начело на първия ни оркестър на 30 юни след изтичането на предизвестието за напускане на Виктор Стоянов. Дотогава тя заемаше поста мениджър „Управление на творческата дейност". Беше и една от претендентките в конкурса за директор, който министерството обяви през есента на 2015-а, но нито тя, нито останалите кандидати събраха необходимия минимум от точки.

Откакто участва в управленската структура на филхармонята Терзиева, съпруга на прокурора Чавдар Ангелов, се замесва вече в няколко скандала. Диригентът Любка Биаджони напусна оркестъра по това време миналата година, след пет години като постоянен гост диригент. Тогава Биаджони, която с времето се е доказала като голям професионалист, публикува емоционално писмо, в което съобщи, че си тръгва огорчена най-вече от отношението на Светлина Терзиева. Биаджони тогава каза, че Терзиева управлява Филхармонията в конфликт на интереси: "Светлина Терзиева от 3 години има частен бизнес с Максим Ешкенази, платена е от него и след това го кани като гост-диригент в Софийска филхармония". Терзиева управлява частната формация на Максим Ешкенази „Фортисимо фамилия", подкрепяна от Фондация „Америка за България".

Преди Биаджони пък беше отстранен диригентът на хора Илия Михайлов, който разказа пред няколко медии за схеми, чрез които се източват държавни субсидии от Софийска филхармония. Тогава директор беше Виктор Стоянов, който заяви, че това е клевета.

Бившият главен диригент Мартин Пантелеев разкри пред столичен всекидневник, че в оркестъра цари сериозен хаос. Той дори разказва за скандален случай, когато концерт-майсторът Павел Златаров е започнал репетиция с музикантите без него - нещо наистина недопустимо за един филхармоничен оркестър. Свидетел на случката е бил един от главните солисти на Виенската филхармония.

След като днес стана ясно уволнението Светлина Терзиева-Ангелова пусна официално изявление. В него се казва, че договорът на Пантелеев е изтекъл на 30 юни, след което му е била предложена позицията главен гост-диригент, който той е отказал. Тя твърди още, че Пантелеев е отказал да дирижира някои концерти. "Много ценим приноса на г-н Пантелеев за творческото израстване на Софийска филхармония. Добронамерени и отворени сме за бъдещо сътрудничество по начин, ползотворен и за г-н Пантелеев, и за Софийска филхармония", пише след уволнението Светлина Терзиева-Ангелова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай