20:10 ч.

25.06.17

2 мин.

0

0

0

Орфей и Евридика оживяха под Перперикон

от Ирина Ангелова |

Орфей и Евридика оживяха под Перперикон

За първи път в подножието на Перперикон зрителите на Международния фестивал на изкуствата имаха възможност да видят танцовия шоу-спектакъл „Орфей и Евридика". Представлението се състоя навръх Еньовден под Върха на духовете, както местните наричат Скалния град на траките.


Авторите на уникалния спектакъл пресъздадоха познатия мит за любовта на Орфей и Евридика, но по нетрадиционен и иновативен начин. Музиката се изпълняваше наживо от ренесансов хор и оркестър. Някои зрители определиха видяното като опера под звездите. „Много сме впечатлени Това е спектакъл, близък до съвременната сетивност. Той провокира въображението и чувствата на зрителите с помощта на 3D мултимедийни технологи", споделиха млади хора от София, специално дошли за празника в Родопите.


Спектакълът е базиран на първото оперно произведение в света „La favola d'Orfeo" на Клаудио Монтеверди. Но освен музикалния текст на операта бяха включени и малко познати древноегипетски и древногръцки музикални произведения, мотиви и музикални инструменти от българския фолклор, както и съвременна музика. А когато Орфей слиза в подземното царство, за да търси Евридика, на сцената зазвуча музика в „твърдите" стилове – рок, метъл, хип-хоп, изпълнена от Gost Warfare – метъл група от студенти и преподаватели в НМА „Проф. Панчо Владигеров".


„Спектакълът е празник за всички човешки сетива с музика, изпълнявана на живо във всички жанрове от древността до наши дни", коментира директорът на арт феста Петър Савчов. По думите му подготовката е продължи цели четири години.„Бих казал без капка скромност, че досега не е представян такъв културен продукт в световен мащаб", подчерта Савчов.


Артистите и музикантите в спектакъла „Орфей и Евридика" бяха от няколко европейски страни. Партиите на Орфей изпълни Владимир Попов, а на Евридика - Венера Мелеки от Кипър. В оркестъра под диригентството на Йосиф Герджиков участваха музиканти от Софийска филхармония и солисти на БНР. Балетът бе от студенти от класовете на проф. д-р Ал. Илиев в НАТФИЗ и ПУ„Паисий Хилендарски".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент