Над 5000 самодейци ще разтърсят Пирин и Рила

Над 5000 самодейци ще разтърсят Пирин и Рила | StandartNews.com

Ансамбъл „Пирин" и Николина Чакърдъкова ще зарадват любителите на българския фолклор

Над 5000 самодейци ще се изявят на първото издание на фолклорния фестивал „Ирин Пирин – Съборът на Югозапада". Музикалното събитие ще се проведе на 17, 18 и 19 юни на поляните между планините Рила и Пирин. То ще представи фолклора и традициите, вдъхновени от духа на Югозападна България, организира се от Фондация „Наследство в бъдещето" в партньорство с община Разлог. На събора ще се демонстрират образци на българския традиционен фолклор и неговите съвременни сценични превъплъщения, занаяти и традиционни форми на поминък. Посетителите ще се насладят на характерния мелодичен двуглас на пиринската песен, на специфичните обреди и обичаи, на традиционните за региона ястия. Планините Рила и Пирин ще се разтърсят от изпълненията на участниците в Национален фолклорен фестивал „Разлога". Народните певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи и обреди, оркестри и ансамбли ще се представят на две сцени. Участието във фестивала е без такса, като се допускат чуждестранни изпълнители на български фолклор.

На изнесена сцена в Разлог на 18 юни ще се проведе и четвърто издание на фестивала на българското хоро „На армане с тъпане". Официалното откриване ще е в 19,00 часа на 17 юни.

Веднага след това започва грандиозен спектакъл на Фолклорен ансамбъл „Пирин", който ще бъде последван от Пиринска вечер. На сцената ще излязат народните певци Румяна Попова, Димитър Димитров – Градевеца, Георги Гоцев, Милко Бошнаков и Карамфил Божиков заедно с оркестър „Роял бенд". Във втората Пиринска вечер в събота от 21,00 часа под съпровода на оркестър „Щуро маке" ще пеят Гуна Иванова, Боряна Карпузова, Иван Дяков, Володя Стоянов и Стойка Германова. Финалът на събора в неделя от 14,30 часа ще е с фолклорния спектакъл на Славея на Пирин - Николина Чакърдъкова, и Неврокопския танцов ансамбъл.

Националният флаг ще бъде издигнат на пилон, висок колкото 10-етажна сграда. 40-метровата конструкция от бетон и метал ще се изгради специално за музикалното събитие от Фондация „Наследство в бъдещето". 35-метровият трикольор ще е най-голямото знаме на пилон в България и ще се извисява в сърцето на Пирин през цялата година като символ на обединение и родолюбие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай