19:28 ч.

23.06.14

2 мин.

1523

0

0

Без фойерверки на "Любовта е лудост"

от Кръстина Маринова |

Без фойерверки на "Любовта е лудост"

Варна. Без фанфари и фойерверки бе открит фестивалът "Любовта е лудост" във Варна. Логично след голямата трагедия в кв. "Аспарухово" 22-рото издание на кинофорума, което все пак нямаше как да бъде отложено, тръгна в минорно настроение. Артистите едва сдържаха сълзите си. "Фестивал ще има, но отменихме лъскавата му част", заяви кинокритикът проф. Александър Грозев. Той подчерта, че изкуството е това, което ни крепи в трудни моменти. Пред фестивалния център гости и участници, сред които Искра Радева, Никола Анастасов, Васил Михайлов, Гинка Станчева, Яна Маринова, Симеон Лютаков, Антон Радичев, Георги Стоянов почетоха с едноминутно мълчание 11-те жертви на водния ад. Матроси от военноморските сили също отдадоха почит.


Премиерата на новия филм на Иван Ничев "Българска рапсодия" даде старт на "Любовта е лудост". Трогателната любовна история за спасяването на българските евреи спечели овациите. А създателят й получи голямата награда за цялостен принос, изящната статуетка "Златна Афродита". Семейство от Израел, което е гледало част от лентата, всъщност дава заглавието й. Първоначалният вариант беше "Концерт за оцелелите". Филмът завършва трилогията по темата - "След края на света" и "Завръщане в Ерусалим". Творбата ни връща към мрачните години на Втората световна война. Историята е за мечтателката Шели от Кавала и лудо влюбения в нея Мони, който иска да я спаси. В тази невъзможна мисия да спре влака на смъртта с депортираните над 11 000 евреи, между които и тя, му помага Жожо.


В прекрасно изградените образи виждаме все любими актьори - Татяна Лолова, Васил Михайлов, Димитър Рачков и израелският им колега Мони Мошонов. В ролите на тийнейджърите отлично се справят Кристиян Макаров, Анжела Недялкова и варненският студент от НАТФИЗ Стефан Попов, когото младата публика в залата аплодира най-много. Оказа се, че в кастинга на новите актьори тежката си и точна преценка е дал продуцентът на лентата Нисим Леви. Неговата фамилна история и поне още 20 истински съдби са в основата на вълнуващия сюжет на киносагата.


Иван Ничев сподели, че първоначалната му идея за финал ще осъществи в следващ свой филм. 88 заглавия, 50 от които премиерни, ще видят киноманите през следващите фестивални дни. Паметта на големите творци Рангел Вълчанов, Джоко Росич и Борис Карадимчев ще бъде отбелязана с техни знакови творби, на които ще се влиза безплатно. Носителят на голямата награда "Златната Афродита" ще стане ясен на 28 юни.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент