Българска народна песен се превърна в класическа фуга

Българска народна песен се превърна в класическа фуга | StandartNews.com

Световноизвестната Габриела Монтеро обеща да се върне в Балчик

Световноизвестната пианистка Габриела Монтеро изправи публиката на крака по време на първата си изява в България. Тя откри шестото издание на фестивала "Дни на класиката в Балчик" с клавирен концерт пред близо хиляда човека, дошли да чуят талантливата венецуелка. Пианистката пристигна в следобедните часове в Белия град и остана само 14 часа на българска територия. Концертът й при откриването на фестивала бе в две части - в първата виртуозната изпълнителка представи творби на романтиците Шуберт и Шуман, а във втората половина на сценичната си изява в Балчик тя разби всякакви представи за границите между стилове и епохи. Монтеро е магьосник в клавирната импровизация и доказа за пореден път това, изпълнявайки музикални желания на публиката.

Така познатата на всички българска народна песен "У Станкини има, мамо, купа слама" се превърна в тройна фуга, наподобяваща твърде много творба на Бах. При следващо предложение към музикантката романтично произведение се превърна гершуиновата "Рапсодия в синьо", а под пръстите на Монтеро известна творба на Шопен придоби традиционен латино привкус. Макар и затрупана с много цветя и вниманието на публиката, след концерта живеещата в Лос Анджелис венецуелка имаше време да опита традиционната шопска салата и българска ракия.Тръгвайки си от Балчик, Монтеро обеща да се върне отново с повече време за срещи с публиката в България.

Фестивалът "Дни на класиката в Балчик" продължава до 1 август. След нея на сцената в Белия град със свои изпълнения омая публиката живеещият във Виена български цигулар Марио Хосен и ансамбъл "Камерата Орфика". В понеделник вечерта пред жителите и гостите на откритата сцена края морето се представя вокален ансамбъл "Юлангело".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай