"Аполон Таксофорос" за проф. Минчо Минчев

"Аполон Таксофорос" за проф. Минчо Минчев | StandartNews.com

Бургас. Световноизвестният цигулар Минчо Минчев получи тази година Голямата награда на "Аполония" "Аполон Таксофорос". Призът на основния спонсор ОББ пък получи композиторът Живко Петров. Номинациите бяха обявени в четвъртък вечерта по време на официалното откриване на празниците на изкуствата в Созопол. Церемонията премина под кратък летен дъжд - знак, който бе приет, че на участниците ще им върви като по вода. Министърът на културата Мартин Иванов пък видя друг символ в дъжда. "И времето скърби, заедно с нас, за Валери Петров", заяви той и призова публиката да стане на крака и да отдаде почит с едноминутно мълчание в памет на големия поет. 30-то юбилейно издание на "Аполония" стартира с концерт под надслов "Българската душа в музиката".

"Аполония" е едно перпетуум мобиле, което ни изненадва винаги с нещо ново и провокативно. Фестивалът запазва български дух", заяви проф. Минчо Минчев. Официалното откриване на "Аполония" доведе в Созопол министъра на културата Мартин Иванов, председателят на СЕМ Георги Лозанов, президента Петър Стоянов и директора на Софийската филхармония Явор Димитров. "Винаги по това време Созопол се превръща в столица на културата. Това е уникален юбилей, с който Созопол може да се гордее", каза в приветственото си слово кметът на Созопол Панайот Рейзи и изказа сърдечна благодарност на бащата на "Аполония" проф. Димо Димов.

"Аполония" започна без спонсори и амбициозна поръчка от държавата, но с много ентусиазъм, талант и любов на една шепа интелектуалци, ентусиасти и мечтатели около проф. Димо Димов. И оцелява вече цели 30 години", заяви министърът на културата Мартин Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай