Александрина Пендачанска: На 20 се правех на примадона

Александрина Пендачанска: На 20 се правех на примадона | StandartNews.com

Мултимедииният концерт-спектакъл „Това съм аз" на Александрина Пендачанска е сред големите събития на арт сезона. Световното сопрано излиза на 2 април в зала номер едно в НДК, от където преди 30 години тръгва триумфалната й кариера. През 1988-а великата Гена Димитрова представя учениците си на същата сцена.

"Изправих се пред публиката с категоричното намерение да й покажа коя съм. На видеото от онова време се вижда, че след изпълнението си съм като доволно дете - бях само на 17, което е демонстрирало какво може", сподели за някогашните емоции звездата в "Преди обед". Александрина е категорична - ако нямаш характер в тази професия, ще се разпаднеш. "На 20 вече се изживявах като примадона. Дори си купих палто от визон. Сега ми се струва много смешно и страшно глупаво, но явно е било период, през който е трябвало да премина. Фасадата без същност е напълно излишна. Но младостта има нужда от вълнения, от външни изяви. На 30 вече разбрах, че този образ е далеч от действителната ми същност. А сега съм много по-симпатична. Детето чудо е станало нормален човек. Това се случва, когато осъзнаеш, че външният свят няма значение за вътрешния. Успях да се съхраня. Защото дарбата ми не е моя заслуга. Господ ми я е дал, аз само я доразвивам и поддържам", беше искрена Пендачанска. Неслучайно тя има точен творчески график за следващите три години. "Не обичам изненадите. Предпочитам по-бавните събития. Удоволствието и насладата от пеенето не могат да се опишат. Благодат е да споделям музиката с колеги", искрена е Александрина.

Сега й е било доста трудно да избере какво точно да изпее в НДК от 70-те си роли - от Попея и Агрипина в предкласиката до музиката на 20-ти век (Саломе, Кризотемис), от белкантото и Верди (Семирамида, Ермионе, Сомнамбула, Елизабет II, Луиза Милер, Еболи) до Бетовен (Фиделио) и Вагнер (Кундри), от колоратурния сопран (Царицата на нощта) до мецосопраното (Кармен).

Александрина е гастролирала в най-големите световни театри под палката на най-признатите диригенти на нашето време. Тя има високо оценени записи на моцартовите опери на Рене Якобс за „Хармония Мунди", наградени с множество отличия, сред които BBC Music Magazine Award, Gramophone's Editor Choice, две номинации за „Грами" за най-добър класически албум и най-добър оперен запис.

В НДК Пендачанска ще си партнира с оркестъра на Пловдивската държавна опера под диригентството на Мартин Пантелеев, а в спектакъла са включени кадри от емблематични роли в репертоара й. През 2015-а оперна дива направи забележително дългоочакваното си завръщане в зала номер едно на НДК, давайки официален старт на 29-ото издание на Новогодишния музикален фестивал. Ценителите на оперното изкуство преживяха изключителен концерт под диригентството на Сперанца Скапучи от Италия и съпровода на оркестъра на Държавна опера – Пловдив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай