Звезди разказват "Истории като на кино"

Деси Бакърджиева

Звезди разказват "Истории като на кино" | StandartNews.com

Премиерата на документалната лента е на 14 май в "Люмиер"

Теди Москов, Фицата и Деси Бакърджиева споделят спомени за изчезналите ни филмови салони

Филип Аврамов, Деси Бакърджиева, Теди Москов, Нели Червенушева, Калитко Миленов, Валентин Стамов, Георги Аспарухов, Любен Стоев, Джеки Стоев, Джони Пенков и още наши известни кинаджии разказват своите лични спомени за родното кино в документална лента. "Истории като на кино" са техните вълнуващи истории за старите кина, които вече почти ги няма. Така участниците във филма на режисьора Атанас Христосков и сценариста Милена Петрова определят своите роли в него.

Премиерата на лентата ще е на 14 май, в кино "Люмиер" от 19 ч като част от XX "Салон на изкуствата".

Проектът събира наситени с емоционален заряд случки, снимки, видеоматериали и разкази за старите софийски киносалони. Те тръгват от детските утрини с мама и татко, преминават през дългото чакане на опашка за любимия филм и стигат до първата целувка в тъмния киносалон.

Камерата на тандема Христосков и Петрова е фокусирала хора, свързали съдбата си със седмото изкуство. Когато за първи път Атанас чува идеята на Милена - да открие и да съживи спомените за старите софийски кина, признава, че прави крачка назад. Режисьорът, с награда за дебют от кинофестивала "Златна роза" през 2011 г. (с филма "Номер 1"), е скептично настроен към дежурното у нас ровичкане в миналото. "Какъв е смисълът? Напразно ще дълбаем в раните, казах на Милена, но в следващия момент в главата ми нахлуха спомени от детството, кинопреживявания и вълнения с приятели и близки хора... Тогава си дадох сметка, че не киносалоните са важни, а емоциите и спомените на хората", обяснява режисьорът.

"Истории като на кино" е финансиран от програма "Култура" на Столична община и е част от честванията, посветени на "100 години българско кино".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай