09:00 ч.

17.11.16

3 мин.

0

1

0

Зорница София тръшка и гърми душмани

от Стандарт |

Зорница София тръшка и гърми душмани

Зорница София и Валери Йорданов


Валери Йорданов и Александър Алексиев са сред лудите в четата


 


"Толкова хора ми казваха "Не можеш да направиш този филм", че се наложи да събера чета от почти луди", споделя Зорница София за новия си проект "Воевода". В началото художничката режисьорка иска да открие най-подходящата актриса за ролята на бунтарката романтичка, но след серия от кастинги разбира, че самата тя ще облече кенарените ризи, ще гърми с пушката кремъклийка и ще тръшка душманите на земята в ръкопашен бой. Защото без да е върла феминистка, Зорница София Попганчева, която направи мъжки рейтинг с "Мила от Марс" и "Прогноза", разкрива терзанията и мечтите на една жена, която се отрича от всичко в името на битката срещу поробителя. Румена Войвода е реална историческа личност – една от десетките, оставили семейство и дом, за да застанат начело в борбата за свобода, влизайки в остър конфликт със стандартите в тогавашното общество и дори с най-близките си хора, за да разбие статуквото. "Каузата ни е да разкажем за нея в автентичен хайдушки филм, който да възроди паметта за Румена, тъй като тя е национално съкровище", категорични са създателите на продукцията. От няколко години те работят денонощно: по възкресяване на езика – неслучайно името е "Воевода", по автентичните детайли, облеклата, традициите и оръжията от онази епоха. Сценарият е разработен по разказ на Николай Хайтов, по научни изследвания, по спомени на съвременници и народни предания. Когато Зорница София отива при вече покойната Жени Божилова, съпругата на големия писател веднага се съгласява да й стане редактор на текста и дори започва да я нарича "Румена".


Пред и зад камерите е пълно с чешити, хвали се Зорница София. Изпълнителният продуцент е бившият командос и летец Петър Минчев-Гущера. Освен всичко друго, той е координатор на каскадите и играе насилник. Автор на диалозите е известният писател Петър Делчев, който строи къщи и плува през цялото Черно море с канукаяк, измайсторен лично от него. Той сковава и декора, който пламва в една от бруталните сцени. Оператор е прочутият Крум Родригес, който никога досега не се е качвал на кон, но вече дори жонглира с камерата, докато язди. "Не бях снимал с наколенки и протектори", разказва Крум. Монтажистката Виктория Радославова е шампион по джудо. Веднъж се налага да дублира Зорница София, която отдъхва за кратко заради тежка травма. Валери Йорданов от Народния е ловец. Александър Алексиев става все по-добър в екшън сцените. Владимир Зомбори от "Зад канала" е и певец, Леарт Докле от Пловдивската драма говори пет езика, Петър Генков е лейтенант от военноморското училище. Димитър Селенски е необятна личност. Известните каскадьори от "Бага тур" Горан и Райчо Гънчеви са в стихията си, като синът е Ильо Войвода. Димитър Турканов-Туркан, създател на школата „Мадарски конник" и треньор по стрелба с лък, пък е бащата на Румена. Дори шофьорите на екипа са алпинисти. "Хвърковата чета – винаги така съм си представяла хайдутите", категорична е Зорница София. Тя е достатъчно щура – в спорта, в емоциите, в забавата, в пътешествията. Тренирала е бокс, язди и се пуска с парашут. Неслучайно е внучка на прославения военен летец Петко Попганчев.


Попганчева и останалите доказват, че вярата е дело. Драмата с екшън елементи е за силата на българския дух, но може да бъде дефинирана и като любовна история в трудни исторически времена. Музиката и великолепните костюми идват сякаш от конкретното време. Снимките са в Осоговската планина. Премиерата е през 2017-а – за 140-годишнината на Априлското въстание.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Гост · 00:44 · 16.01.2017
Райко Гънчев е Ильо Войвода във филма "Воевода"
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент