Животът на Хокинг

Животът на Хокинг | StandartNews.com

В най-обсъжданата лента на сезона участва и Георги Николов, който живее в Лондон

"Теорията на всичко" е разтърсваща история за силата на човешкия дух

"Теорията на всичко", който очаква "Оскар", е невероятна история за един от най-великите умове на всички времена, астрофизика Стивън Хокинг, и любовта към състудентката му от Кеймбридж Джейн Уайлд. Физикът и космолог изуми света със своята борбеност и сила на духа. Докато защитава докторантура в Оксфорд, 21-годишният Хокинг е диагностициран с тежко заболяване, а лекарите са убедени, че му остават не повече от 1-2 години живот. С любящата Джейн до себе си, която е първата му съпруга, Стивън се заема с най-амбициозната си научна работа - да изучава това, с което разполага най-малко, а именно времето. Те надвиват заедно прогнозите, като поставят нови основи в медицината и науката и постигат повече, отколкото който и да е човек е мечтал. Днес Хокинг е на 72, а неговите теории, публикации и книги са основоположни в космологията и физиката.

Лентата е базирана на мемоарите "Travelling to Infinity: My Life with Stephen" (2008) на Джейн. Нейният разказ за борбата срещу болестта и за живота с гения, затворен в нездраво тяло, е истинско кино. Режисьор е носителят на "Оскар" Джеймс Марш.

32-годишният британец Еди Редмейн, носител на "Тони", получи "Златен глобус" за ролята на Хокинг и номинация за "Оскар". Той прекарва шест месеца във физическа и психическа подготовка за образа на учения. Еди разговаря със семейството му, изучава физическите измерения на заболяването. Актьорът прекарва целия снимачен процес в инвалидна количка, мърдайки само малки мускулчета на лицето - пресъздава емоциите само с поглед. Фелисити Джоунс, която играе съпругата на Стивън, също е номинирана за статуетката на Академията. Във филма участва и Георги Николов като професор Исаак Халатников, приятел на физика, благодарение на когото научният свят приема откритията на Хокинг. В останалите роли са Лесли Манвил, Хари Лойд, Дейвид Тюлис, Емили Уотсън, Том Прайър и Алис Ор-Юинг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай