Започна сезонът на наградите в Холивуд

Натали Портман е бременна с второто си дете

Започна сезонът на наградите в Холивуд | StandartNews.com

Мел Гибсън се завръща в киното с новия си режисьорски проект

Мел Гибсън, Натали Портман и Том Ханкс са сред звездите, които бяха на върха на Холивудските филмови награди. Бляскавото събитие в хотел "Бевърли Хилтън" в неделя вечер се смята за началото на сезона на отличията в Меката на седмото изкуство - той ще премине през връчването на призовете на отделните гилдии и ще завърши на 26 февруари 2017-а, когато ще бъдат раздадени най-бленуваните статуетки - "Оскарите".

20-ото юбилейно издание на Холивудски филмови награди обаче беше прието скептично от мнозина критици и кино гурута. Победителите бяха обявени 13 дни предварително и при това без номинации. Много от лентите все още не са тръгнали по кината, а анонимно жури е избрало тазгодишните призьори. Тези съмнителни обстоятелства не попречиха на топзвездите на Холивуд да дойдат на церемонията, обобщава Би Би Си. Водещ беше Джеймс Кордън, който в един момент се пошегува, че наградите са фалшиви.

"Завръщането на Мел Гибсън" е лайтмотивът от церемонията, който изведе чуждестранната преса. Скандалният 60-годишен актьор спечели отличието за режисьор за новия си филм Hacksaw Ridge ("Зовът на съвестта"). Драмата за Втората световна война е първата режисьорска работа на Гибсън от десет години насам - последната беше "Апокалипто" от 2006-а. явно Мел е приет отново в индустрията, след като почти разруши имиджа си със антисемитския скандал преди десетина години, а след това и с обвиненията в домашно насилие над бившата си Оксана Григориевна. Но талантът си е талант и Hacksaw Ridge вече спечели много добри отзиви. "Гардиън" подчертава, че е направен забележително, а "Холивуд рипортър" пише: "Темите за смелостта, патриотизма, вярата и непоколебимото придържане към личните убеждения присъстват постоянно в режисьорските проекти на Гибсън - както и интереса към кръвопролития. Всичко това е вплетено изключително добре в тази силна истинска история за героизъм без насилие, преодолявайки клишетата за военните филми - и предлагайки затрогваща драма." Гледаха я на фестивала във Венеция през септември: лекарят от американската армия Дезмънд Дос, в ролята е Андрю Гарфийлд, е удостоен с Медал на честта - най-високото военно отличие на САЩ. През Втората световна война той спасява 75 души, въпреки отказа си да носи оръжие и да убива вражески войници.

Натали Портман изглежда гледа към втори "Оскар". Тя беше удостоена за ролята си в "Джаки", посветена на Жаклин Кенеди и събитията след убийството на президента Джон Ф. Кенеди. Филмът на прочутия чилийски майстор Пабло Ларайн вече спечели приза за сценарий във Венеция. Щастливо съвпадение води актрисата към златните статуетки - както, когато спечели първия си приз, и сега тя е бременна.

Ветеранът Робърт де Ниро също беше сред наградените. Той спечели за "Комикът" и не се въздържа да не направи политически коментар за днешните избори в Щатите. Големият Боб сравни Доналд Тръмп с "напълно откачения" генерал Джак Рипър от филма на Стенли Кубрик "Доктор Стрейнджлав или как престанах да се страхувам и обикнах атомната бомба". "Остават два дни до плашещите избори. Сянката на политиката е надвиснала над нас, независимо дали ни харесва или не. Трудно ми е да мисля за друго, така че нека да го кажа сега. Имаме възможност да предотвратим една комедия да се превърне в трагедия. Гласувайте за Хилъри", заяви Де Ниро. Церемонията беше осеяна с препратки към изборите. "Всичко е нагласено. Буквално, нищо от това не е истинско", ироничен беше и водещият Джеймс Кордън по повод оплакванията на Тръмп от вота.

Том Ханкс спечели за най-добър актьор за новата творба на Клинт Истууд "Съли". Най-обичаният актьор на Америка се превъплъщава в реалния капитан Чесли Салънбъргър, пилотът, който приземи безопасно пътнически самолет на река Хъдсън в Ню Йорк през 2009 година. Никол Кидман спечели за поддържаща роля за Lion, в който е майка на осиновения Дев Пател, звездата от "Беднякът милионер". Филмът на продуцента Харви Уейнстейн, чиито проекти всяка година са сред претендентите за "Оскар", разказва история по действителен случай за индийско момче, което търси истинските си родители.

Хю Грант беше отличен за поддържащата си роля във "Флорънс", където партнира на Мерил Стрийп. Старата му приятелка Анди Макдауъл, с която направиха хита на 1994-а "Четири сватби и едно погребение", му връчи приза. "Просто съм депресиран колко по-добре изглеждаш от мен след 22 години. Използваш ли някакви специални кремове? Невероятно е. Ти си все още като праскова и аз приличам на скротум", пошегува се от сцената Грант. И добави: "Почти никога не получавам награда и съм толкова доволен от тази. Няма да стои в тоалетната ми или да подпирам вратата си с нея." Британската звезда Наоми Харис получи наградата за пробив за Moonlight, а Лили, дъщерята на певеца Фил Колинс, се сдоби с признанието "Нов Холивуд" за Rules Don't Apply.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай