Виртуози избират най-добрия пекар

Водещите Алекс Раева и Рафи Богосян с журито шеф Юлия Панджерова и шеф Юри Балталийски

Виртуози избират най-добрия пекар | StandartNews.com

Двама изключителни виртуози в сладкарството и пекарството, шеф Юлия Панджерова и шеф Юри Балталийски, ще бъдат журито в най-новото кулинарно шоу в националния ефир - "Bake Off: Най-сладкото състезание". То започва на 15 ноември от 20 часа по Нова. Дванайсет непрофесионални, но сериозни любители на десертите ще се състезават в майсторенето на изкусни торти в специално изградена палатка в царския парк-музей "Врана". Сред спокойствието на вековните дървета шефовете ще изберат "Най-добрият непрофесионален сладкар и пекар на България". Сред мераклиите за титлата има пастор, строителен инженер, банкерка и дори една ученичка, която както става ясно от журито, е техен фаворит. За всички сладкарството е страстно хоби, което изисква много търпение, спокойствие и време. "Очаквахме на кастинга да дойдат много баби. Но ни изненадаха много млади хора", пошегува се водещата Алекс Раева. Шеф Балталийски е ученик на шеф Панджерова и двамата се срещат след 30-годишна пауза на снимачната площадка на "Bake off" като равнопоставени професионалисти.

Юлия Панджерова вече 31 години вдъхновява стотици млади хора, превърнали приготвянето на храна в своя професия. Тя е старши преподавател в Софийска професионална гимназия по туризъм, работи като водещ кулинарен инструктор в Европейската академия за обучение и развитие. Нейните ученици са изявени майстори сладкари, пекари и готвачи у нас и на световната сцена. Тя се шегува, че дори да остане без работа, никога няма да остане гладна, защото нейните ученици са пръснати из много ресторанти у нас и по света.

През 2015-а заедно с двама от своите ученици, Антонио Иванов и Симеон Николов, печелят квалификациите за България на най-престижното кулинарно състезание Bocuse d'Or, известно като кулинарните "Оскари".

Юри Балталийски е сред най-успелите ученици на Юлия. "Срещнахме се преди 30 години, а скоро след това аз заминах да уча в кулинарния колеж в Москва", разказва скромният готвач. След завършването в руската столица, се връща в родината, но не за дълго, защото му се отдава възможността да замине за Прага. Там вече е натрупал почти 20 години стаж като майстор на шоколадовите изкушения, 17 от които като главен сладкар на хотел "Хилтън".

Юри е не просто шеф готвач и не просто майстор сладкар - той е истински артист, когато става дума за най-висша класа десерти. Рисуването, изработване на скулптури и фотографията са част от неговите хобита. Съчетани с професионалните му умения, раждат истински произведения на изкуството и кулинарията - като скулптури от марципан на толкова реалистични коне или хора, че човек трудно може да повярва, че са за ядене. Именно с шоколада печели престижни отличия в цял свят.

Заобиколен непрекъснато от разтапящи небцето удоволствия, човек трудно би устоявал на изкушението. И Юри не го прави - докато глазира, меси или разбива яйца, той често си похапва. "Трябва да се дегустира", оправда се той, когато показа на какво е способен на специално демонстрация за медиите. Пред камерите на шоуто той няма да показва умения, а само ще оценява труда на дванайсетте състезатели. За кулинарните фенове трябва да кажем, че бързината и прецизността на движенията му край печката могат да накарат всеки да се ококори. Юри е достигнал онова съвършенство, което само най-добрите майстори в световната кулинария владеят, но към което всички се стремят. В стабилността на ръката му личи, че се занима с тибетска йога.

Юри е вегетарианец от осем години, но като професионалист понякога му се налага да дегустира месото. Неговият любим десерт обаче е сладоледът. Юри е и внимателен учител. Няма против, когато лаиците го заобиколят, за да откраднат част от неговото майсторство. Тъкмо обратното - обяснява и най-дребния детайл в сложните рецепти. Винаги с усмивка. След като е консултирал веригата "Хилтън" за Европа, Близкия изток и Африка при най-различни нови проекти, обучавал е персонал и е налагал стандарти, от 1 септември Юри се е отдал на майсторски класове. "Искам да споделя своя опит", казва той. И слава Богу, защото така ще имаме повече шансове да го виждаме в родината му.

 

Алекс Раеева и Рафи дебелеят здраво


Алекс Раева и Рафи Богосян, които са водещи на шоуто, се шегуват, че откакто текат снимките, са качили по няколко килограма. "Тази палатка е нашият дом тази есен и в него цари уют, съпричастност и любов, както и вкусни аромати. Различното в това шоу е, че то е супер позитивно. Плюс това има елемент на състезание. В днешно време имаме нужда точно от подобни изживявания", категорична е Алекс.

"Bake Off" е продукция на BBC, която само за една година се превръща в най-популярното шоу на Албиона. България е 22-та страна в света, която ще реализира формата. Традиция в шоуто е готвенето на майсторските десерти да става на открито сред красива природа. За това и екипът е избрал паркът на "Врана". В едночасовото състезание, което ще се излъва всеки вторник и сряда от 20 часа, ще има по две изпитания. В първото състезателите ще трябва да приготвят своя любим десерт. Във второто, наречено "Сръчност" ще трябва да се потят върху зададена им рецепта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай