Веселин Плачков мери меч с багатури

Сценаристката и продуцент на "Роза дамасцена" Мария Лалева се метна на един от конете от ордата на багатурите

Веселин Плачков мери меч с багатури | StandartNews.com

Тракийската кръв у българите ври и кипи, убеден е режисьорът Тодор Анастасов

Топактьорът разкри нови таланти на снимачната площадка на "Роза дамасцена"

Веселин Плачков развъртя меч като истински древен войн от земите на прадедите ни. Страхотният актьор разкри неподозирани дарби, когато се омеша с мускулестите юнаци от школата на Райчо Гънчев. Той се вписа идеално в спектакъла им "Бага-тур" в етнографския комплекс "Дамасцена" край Гъбарево. "Уважаеми приятели, не се изненадвайте от камерите около вас - всъщност ние снимаме филм", обърна се Веско към многолюдната публика, дошла за откриването на статуята на Царицата на розите, седнала под арка с тракийски маски, рисунки и символи. Така стана ясно, че възстановката на битката между здравите момци и танците на кръшните девойки в бели одежди влиза в "Роза дамасцена" - сагата на сценариста продуцент Мария Лалева и режисьора Тодор Анастасов. Яките момчета се развихриха в страхотна хореография, грабнали оръжия на въже, копия и лъкове. Те се метнаха в каскади, гарнирани със сериозна доза артистичност. Момичетата пък извиха тела в обредни танци, а най-темпераментната от тях се изправи срещу мъжагите като автентична амазонка. Всичко се случи под звуците на оригинална музика, докоснато от магията от митологията.

"Убеден съм, че тракийската кръв във вените на българите ври и кипи. Багатурите пък са нашите рицари", коментира пред "Стандарт" Тодор Анастасов, чиято първа диплома е от Историческия факултет във великотърновския университет "Свети Свети Кирил и Методий". Ученикът на Крикор Азарян разкри, че главният герой в грандиозната продукция е подвластен на традициите и морала в Розовата долина. И че душата му е завладяна от красотата в териториите на течното злато, където отглеждат 17 вида гюлове още от епохата на предците ни. "Той е боец, но и мечтател - всичко, за което бленува от дете, го претворява, когато му идва времето", загатна акценти от сюжета Анастасов. Камерите се завъртяха и в розоварната в "Дамасцена", където всичко е подчинено на 200-годишна практика в производството.

Плачков, който играе главната роля в драмата, започваща през 80-те с така наречения възродителен процес и стигаща до наши дни, раздаде серия автографи след финала на зрелището. Не по-малко подписи сложи и Димитър Баненкин. Топактьорът, който придава различен привкус на отрицателните персонажи в най-новото ни кино, има силно драматургично присъствие в "Роза дамасцена". В отношенията между техните герои се оглеждат конфликтите в българския модел в продължение на близо половин век. "Това е филм за свободата на личния избор", беше лаконична Мария Лалева. Авторката на сценария, която се наложи в литературния живот с отличните си стихосбирки "Личен архив" и "Не съм ви ближна", се изкуши и се метна на един от конете, яздени от багатурите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай