Вальо Ганев стана шеф на тайни служби

Снимките на "Роял кебап" в България приключиха, камерите скоро ще се завъртят в Брюксел и Истанбул

Вальо Ганев стана шеф на тайни служби  | StandartNews.com

Нина Николина, "Мистерията на българските гласове" и "Филип Кутев" участват в мощната копродукция

Родни звезди играят в драматичната комедия "Кебап роял" за последния крал на Белгия

Валентин Ганев стана зам.шеф на турските тайни служби в мощна копродукция между Белгия, Холандия и България с екзотичното полубалканско име "Роял кебап". Страхотният актьор както винаги е изключително колоритен. Той е търсен от европейски и щатски кинаджии не само заради таланта си, но и заради езиците, с които се справя отлично пред камерите. Нина Николина пък влиза в кожата на фолклорната певица Ана, която спечелва сърцето на белгийския крал. Защото сюжетът е посветен на монарха Николас Втори. Според сценария на забавната лента в стила "роуд муви", последният владетел на Брюксел се изгубва из нашенския полуостров. Той е на символична мисия в Истанбул със своята свита. В нея е и британският режисьор Дънкан Лойд, който има официално предложение от двореца да заснеме документална лента за коронованата особа. Но докато Николас се наслаждава на прелестите на Истанбул, Валония, южната част на Белгия, обявява независимост. Кралството всеки момент може да се разпадне. Николас Втори трябва да се върне незабавно в родината и да обедини поданиците си. Но космосът решава друго - всички полети на земята са прекратени заради слънчева буря, прекъснати са и комуникациите. А на Балканите всяка Одисея звучи като никъде другаде. Още повече, когато минава през България - което означава веселби, хаос и още серия невероятни преживявания.

В кожата на краля влиза Петер ван ден Бегин ("Петият сезон"), другите в кадър са Бруно Жеори, Титус де Вот, Луси Дебе, Питер ван дер Хоуен, Горан Радакович ("Ягода в супермаркета"). Сръбският актьор тук е бивш шампион по стрелба, снайперист и любител на птиците. Публиката ще види и автентичен фолклорен ансамбъл от България - от певици, поканени от най-известните ни хорове, сред които са "Мистерията на българските гласове", "Филип Кутев" и квартет "Славей".

Снимките на "Роял кебап" в България приключиха преди два дни. Камерите се завъртяха в Габрово и на още ефектни локации. Предстои заснемането на още кадри в Брюксел и Истанбул.

Режисьори и сценаристи на аристократично-плебейската сага са Джесика Удуърт и Питър Бросенс от Белгия, които имат успешна съвместна и индивидуална кариера. След сериозна работа в документалното кино - той с "Монголска трилогия", а тя с "Дневниците на девицата" - снимат заедно "Хадак". Филмът, представен във Венеция през 2006-а, им спечели "Златен лъв на бъдещето", последван от 20 награди и участие в над 60 фестивала, включително Сънданс и Торонто. Правят дует и за "Алтиплано" и "Петият сезон", който си тръгва от Венеция с две отличия, а после е завъртян на 40 елитни форума. От българска страна продуценти са Мира Сталева, Стефан Китанов, Светла Цоцоркова и Надежда Косева. Родният художник в екипа е Сабина Христова, която има опит от "Кецове" и "Българска рапсодия". Композитор е Мишел Шьопинг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай