"Урок" с европейска номинация

"Урок" с европейска номинация | StandartNews.com

Всяка година Европейският парламент отбелязва богатството и разнообразието на европейското кино чрез наградата "Лукс". Отличието се дава за забележителни творби с важно социално послание. Миналата година носител на приза стана филмът "Ида" на полския режисьор Павел Павликовски. Сега и България има шанс да получи отличието. Защото родната лента "Урок", пълнометражният игрален дебют на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, е сред трите номинирани творби за престижния приз за 2015-та. Филмът ни вече обра няколко международни награди и "Златната роза" във Варна.

Останалите номинирани са имигрантският сюжет "Медитеранеа" на Джонас Карпиняно (Италия, САЩ, Германия, Франция и Катар) и "Мустанг" на Денис Гамзе Ергювен (Франция, Германия, Турция и Катар), представящ дискриминацията на жената в някои страни. Режисьорите им ще присъстват на предстоящия филмов фестивал във Венеция, за да представят своите филми. Победителят ще бъде обявен на 25-и нoeмвpи нa тъpжecтвeнo зaceдaниe нa Eвpoпeйc?ия пapлaмeнт в Cтpacбypг в пpиcъcтвиeтo нa чeтиpимaтa peжиcьopи.

По време на филмовите дни на деветото издание "Лукс", от октомври до декември, трите творби ще пропътуват цяла Европа. Те ще бъдат със субтитри на 24-те официални езика на Европейския съюз и ще се прожектират в над 50 държави и 20 фестивала, давайки възможност на още по-голяма аудитория да ги открие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай