Тръмп беляза Наградите на актьорите в Холивуд

Ема Стоун получи наградата за главна женска роля за "Страната Ла-Ла"

Тръмп беляза Наградите на актьорите в Холивуд | StandartNews.com

Новият президент на Щатите Доналд Тръмп и спорните му решения белязаха едно от най-бляскавите събития в Холивуд - наградите на Гилдията на американските актьори. Всеки от отличените звезди не пропусна да отправи критика към държавника в Белия дом.

Водещият на церемонията Аштън Къчър откри събитието с поздрав към "всички, които са си у дома и всички, които са по летищата, и които са част от моята Америка". Той имаше предвид хората, протестиращите и блокираните по терминалите, заради указа на Тръмп за ограничаване на имиграцията. Къчър каза, че всички са част от тъканта на Америка и са допринесли за това, което е тя днес. "Обичам ви", каза бившият любим на Деми Мур.

Актрисата Джулия Луис-Дрейфус, която отново спечели приз за ролята си в комедийния сериал "Вице", припомни, че баща й е дошъл в САЩ като бежанец. "Независимо дали руснаците са хакнали или не тази година наградите на гилдията, аз съм победителката и то с голяма преднина", каза още тя, визирайки предположенията за хакерски атаки по време на предизборната кампания.

След ожесточения спор от миналата година за липсата на афроамериканци сред номинираните актьори, сега гилдията в Холивуд не може да бъде упрекната в липса на разнообразие. Трима чернокожи взеха индивидуални награди: Дензъл Уошингтън за главна роля във филма "Прегради", който и режисира; партьорката му в лентата Вайола Дейвис, която заяви, че разговорът за расовото разнообразие трябва да премине към реално включване; и Махершала Али, който получи отличие за поддържаща роля за превъплъщението си в "Лунна светлина". Той подчерта, че е мюсюлманин, и също говори за многообразието и толерантността.

Чернокожите актриси от филма "Скрити числа" пък спечелиха наградата за най-добър състав. Отличието в тази категория е равносилно на награда "Оскар" за най-добър филм. Главните роли във филма се изпълняват от Тараджи Хенсън, Октейвия Спенсър и Джанел Моне. Филмът разказва за приноса на три цветнокожи жени математички към началния етап на програмата за космически полети на НАСА.

Ема Стоун грабна първата си награда за най-добра главна женска роля на Гилдията. Така звездата от мюзикъла "Страната Ла-Ла" се превърна в основен конкурент на Изабел Юпер за спечелването на тазгодишния "Оскар", пишат световните агенции. Така наречените отличия SAG се смятат за достоверна прогноза за предстоящата церемония на 26 февруари, на която ще бъдат връчени най-мечтаните статуетки в света на киното. Френската звезда Юпер е номинирана за изпълнението си във филма на Пол Верховен "Тя", което мнозина критици нарекоха зашеметяващо.

Джон Литгоу, който взе приза за актьор в телевизионната драма за "Короната", припомни речта на Мерил Стрийп от церемонията на "Златните глобуси", в която тя отправи пламенни критики срещу Доналд Тръмп. Колежката му Клеър Фой триумфира при жените в драмите на малък екран. Уилям Мейси грабна приза за актьор в телевизионна комедийна поредица за изпълнението си в "Безсрамен".

Звездите от сериалите "Оранжевото е новото черно" и "Странни неща" спечелиха съответно статуетките за най-добър екип в тв комедия и драма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай