Тони Андрейков открил за киното Велко Кънев

Тони Андрейков открил за киното Велко Кънев | StandartNews.com

Тодор Андрейков, един от най-автентичните интелектуалци и бунтари от втората половина на българския XX век, възкръсва в "Гражданинът Кино" - новият документален филм на Коста Биков. Разказът е не само за изключителния познавач на седмото изкуство и страхотен чешит, но и за нашенския модел, с който той се бори до последния си дъх.

"Вас и Радой Ралин ви пишехме за луди - заради това никой не ви закачаше", обобщава безпощадно точно милиционерът пред Националната филмотека, на която по някое време Андрейков става шеф. Защото той говори, каквото мисли, и иска да каже - за разлика от две-трети набедени културтрегери в гилдията. Андрейков провокира шумни дебати, където и да попадне. Той е против комунизма, кастите, опошляването, безчовечността, лакомията - и за таланта, духовността и смирението. Неслучайно разделя хората на три категории - чели Достоевски, нечели Достоевски и тези, които никога няма да го прочетат. Андрейков е режисьор на дузина документалистики и на един игрален филм - "Неделните мачове". За него той открива за големия екран Велко Кънев. По това време бъдещата звезда е по разпределение в сливенския театър. Тони му отива на крака, за да го кани - без "кастинг", без протокол, с безпогрешен нюх, надушил големия кинаджия.

Филмът на Коста Биков е отлично замислен и направен, а емоциите в него са едно към едно. Андрейков, за когото казват, че би измислил киното, ако то не съществуваше, конкурира в броя на браковете си шампионката Елизабет Тейлър. В един прекрасен момент се озовава под един покрив с настоящата и бившата си жена, а двете тъщи с обожание му носят кафе и сладкиши.

Абсолютният енциклопедист пише до Моника Вити и е най-големият възможен поклонник на Луис Бунюел. Десетки млади хора откриват себе си по време на неговите киноуниверситети. Една от любимите му сентенции е, че всеки се ражда като потенциален спасител, но умира като грешник. За него най-важна е "Истината - 24 пъти в секунда!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай