Телевизията е ДНК-то на Цоневи

Телевизията е ДНК-то на Цоневи | StandartNews.com

На "Сан Стефано" 29 не могат да повярват, че Митко Цонев вече го няма - отиде си заради страшен инсулт седмица преди да навърши 57. Душата на журналиста с диплома на юрист, който обичаше да се катери по тренировъчни стени, биеше политиците по рейтинг, бръснеше мустаците си и хапваше люти чушки в ефир, вероятно вече е някъде по пътя към Рая. Там, където е мястото на добри и усмихнати хора като него. В събота е голямото сбогуване - в столичния храм "Свети Седмочисленици". Двете сестри на Митко трябва да пристигнат от Италия и Щатите - Теодора Цонева и Ани по баща Тачева, а по мъж с гръцка фамилия.

"От майка ми съм наследил умението да бъда дипломатичен. От баща ми - работохолизма и кефа от карането на ски", споделяше Митко за прочутите си родители. Известният журналист и водещ носеше в ДНК-то си страстта към телевизията. Той няма и 3, когато Анахид чува от "Опера"-та вкъщи, че търсят говорителки. Конкурсът е свиреп - но тя попада в топ 10 от 800 кандидатки за слава. Така Митко започва да се подвизава по студиа и гримьорни. Красивата брюнетка, която иска да стане актриса и дори играе като племенница на мъжа си в кримката "Нощта срещу 13", нито за миг не може да си представи, че ще се превърне в домакиня, въртяща се единствено около печката. Ани иска да кандидатства във ВИТИЗ, но Коста Цонев не й разрешава. Тя обаче дефилира като модел из страните, с които имаме търговски отношения и по първо, и по второ направление. Ани е свикнала да се труди от ранна възраст. Тя е само на 13, когато баща й умира и двете с майка й трябва да се погрижат за арменското им магазинче. Въпреки ограничения си вдовишки бюджет многодетната госпожа Тавитян с маниери и философия от центъра на столицата никак не е очарована, когато 12 години по-възрастният Коста Цонев, непредвидим хашлак от "Красно село", започва всекидневно да ухажва дъщеря й. Бъдещият ас на киното губи ума си по високата хубавица на новогодишно тържество в зала "България". Коста успява да надхитри бъдещата си тъща - не само убеждава Ани в задължителността на брака им, но и се докопва за разрешително, защото булката още няма 18. Една от най-известните жени в България по времето на соца се озовава в крайния квартал, който в онази епоха си е живо село. Анахид обаче бързо разбира, че Коста Цонев не е мъж само за една жена. И се разделят. "И двете ми баби ме използваха в битката им за повторния брак между баща ми и майка ми. Аз си живеех съвсем добре, но реших, че мога да помогна. Успяхме, но дълго време бях сърдит на нашите - не ме поканиха на втората си сватба, която беше в Ямбол", връщаше лентата Митко. Самият Коста разказва: "С Ани се разбрахме - роди ли ми второ дете, веднага се събираме отново". През 1967-а се пръква Теодора. Вторият развод се случва, когато момиченцето е в първи клас. Ани обаче всеки ден е с децата си, така че нито Теодора, нито Митко изпадат в депресия заради избора й да бъде с Васил Тачев. А жената, омайвала цяла България с космополитното си излъчване, зарязва любимата си телевизия, за да последва новия си съпруг в Австрия, където той отива да работи.

"Митко беше дете мечта. Имаше единствен недостатък - тормозеше Теодора, като я плашеше с отрицателни герои от приказките", коментира Анахид.

"Фамилията обаче си тежеше - трябваше да съм по-добър, по-положителен. Отговорността винаги е била голяма. Татко беше доста строг. Когато събирах компании вкъщи, трябваше цяла нощ да проветрявам - всички пушеха, а той ненавиждаше цигарения дим. Като се прибираше от снимки или от репетиции, веднага надушваше никотина. Но аз му обяснявах, че е от съседите", разказваше Митко в "Търси се".

Баща му го отказва от ВИТИЗ

Когато Митко решава да кандидатства режисура във ВИТИЗ, Коста Цонев само свива рамене. Той ненавижда ходатайстването и няма никакво намерение да се обажда на когото и да било. Младши стига до трети кръг. А после влиза да учи право в Софийския университет. Самият Коста знае какво значи родителят ти да настоява за някаква професия. Неговата майка го натиска да стане свещеник. Но той мечтае да е артист. За първи път излиза на естрадата във втори курс - в салона на "Раковски" 108. Делят сцената със "Студио 5" на Вили Казасян, който репетира с Богдана Карадочева, Йорданка Христова, Емил Димитров, Стефан Воронов... По едно време се появява и Лили Иванова, но не остава в компанията. Халтурата помага на Коста да се освободи от страха пред чудовището, наречено "публика". През 1963-а в Париж гледа "Уестсайдска история" - по препоръка на Владимир Башев. Дипломатът му казва: "Братче, ако не видиш този мюзикъл, значи си умрял. Ако нямаш пари, ще ти дам." След като се завръща в България - въпреки че може и да не го направи, Цонев буквално сънува роли с пеене и танци. Точно в този момент Леда Милева, шефката на телевизията, която пък се завръща от Америка, където също се е нагълтала с "вредна" култура, му предлага да направят "Човекът от Ла Манча". А пък Дон Кихот е съдбовен не само за набиращата му скорост слава, но и в личното му житие-битие. Но това ще му стане ясно след доста години - когато уточняват историята си с втората си съпруга Елена.

"Ели се е влюбила в мен, когато ме е видяла за първи път като Дон Кихот. Казала си: "Това е мъжът". После трябваше да преодоляваме житейски, битови и още разни перипетии. Но накрая се събрахме. Тя се раздели с професията си, въпреки че беше добър кукловод. Малко жени биха жертвали толкова бързо и с любов кариерата си заради партньора си. Едно време майка ми ме питаше как искам да живея, а аз й отговарях: "На младини да гладувам, на старини - да царувам". Така и стана. Бях на 13, когато татко почина. Единият ми брат - във военно училище, другият - в чужбина. А нямах вуйчо владика, само две ръце. Поне 10 пъти бях на ръба на всичко - на оцеляването, на възможностите, на падението. Но майка ми винаги ме успокояваше: "След всяка буря изгрява слънце". Не съжалявам за нищо. Важни са емоциите. Българинът има ужасният навик да трупа, да трупа, а след това да умре", каза преди години Коста Цонев пред "Стандарт". Неговата Ели пък разкрива детайли от тяхната любов, която е като за кино. "Моя приятелка ми даде телефона на Коста Цонев. Не го познавах, но страшно го харесвах. Обадих му се на Нова година, за да му пожелая куп хубави неща. После той ми звънна, за да ми каже, че е на гастрол в Пловдив и може да се видим. Така започнаха нашите срещи, но всеки имаше своя паралелен живот и връзки. Когато решихме да живеем заедно, си казахме: "Край на всички останали". Коста тъкмо се беше върнал от Австралия, а аз вече бях разведена, но си имах гадже. Ако съжалявам за нещо, то е, че се съгласих с него да нямаме наши деца - той си имаше свои, аз - също. Когато разбрах, че допускам грешка, вече беше късно", откровена е Ели. Тя никога не е казала лоша дума за Анахид. Между тях няма нито съперничество, нито приятелство. В сагата на династията има един момент, обвеян с хипотези и тайнственост. Говори се, че киноасът се е колебаел дали да не емигрира при брат си Иван в Австралия - изключително богат предприемач, който се "пенсионира" преди 50, защото е натрупал състояние за два живота. Тъкмо той подарява червен ролс-ройс на Коста за 70-ия му рожден ден. Според софийските клюки при предсватбеното си гостуване в Австралия Коста е завъртял главата на дама от тамошния хайлайф - което за него никога е било проблем, независимо в коя географска ширина се намира. Слуховете отиват още по-далеч и отвеждат към дете.

Без раздори във фамилията

Според градските легенди в голямата италианска фамилия би трябвало да има дебати около имоти и банкови сметки. Ели е категорична: преди да си отиде, Коста е оставил имотите в центъра на Митко и Теодора. А дъщеря му определено има нужда от подкрепа. Нейната история не е от най-забавните. Тя кандидатства във ВИТИЗ, въпреки че мечтата й всъщност е да стане певица. "Теодора е изпълнила хит от "Евита" по РАИ 5 и публиката е викала "Брави". Водещият й казал: "Мадона да ме извинява, но сте по-добра от нея", разказваше с гордост Коста Цонев. Теди е в класа на Коко Азарян, където дели лудории с Чочо Попйорданов и компания. След като се дипломира, заминава за Италия. Там се омъжва за доста състоятелен бизнесмен от Севера, който обаче не желае да имат деца. Теодора го напуска и лети за Щатите, където Анахид помага на по-малката си дъщеря. Наследничката на Коста Цонев отново се впуска в неподходящ сантиментален роман - този път с екзотичен уличен музикант, който става учител. Той става баща на момиченцето й - красивата Мария с афроамериканска кръв. По-късно се връща в Рим и пак налита на човек, който я предава - въпросният мъж една вечер излиза от дома им и просто забравя да се прибере, независимо че двамата вече имат син. Сега Теодора най-после има стабилен делови ангажимент - работи в консулската ни служба във Вечния град. Но нито едно от двете й деца не е идвало в България. Те няма да могат да се сбогуват с вуйчо си. Теди обаче е намерила кой да ги гледа, за да изпрати брат си към вечността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай