Сун-И отказа Уди Алън от психоаналитиците

Сун-И отказа Уди Алън от психоаналитиците | StandartNews.com

Ако роденият в нюйоркския квартал Бронкс Алън Стюарт Конигсберг беше станал бижутер и келнер като баща си или счетоводител като майка с, светът навярно никога нямаше да бъде ощастливен от Уди Алън. Вторият най-драматичен ироник след Чарли Чаплин във вторник празнува 80. Или поне така пише в биографията му. Кинаджията, в чието ДНК има еврейски, руски, австрийски, унгарски и американски флуиди обаче ненавижда датите, които му напомнят, че остарява. Но, както казва самият той, няма друг начин човек да остане жив. Може би единственият автентичен интелектуалец на киногилдията в Америка през последните години става все по-романтичен. И ако "Син жасмин" завърши жестоко за своята шизофренична като поведение и чувства героиня, огледална на Бланш от "Трамвай "Желание", то в "Магия в полунощ" Колин Фърт и Ема Стоун стигнаха до хепи енд - милионерът мистификатор и мошеничката от плебса стигнаха до извода, че страстта и обичта са по-ценни от протокола в кастите. Всъщност Уди Алън от половин век посвещава филмите си на любовта - само че, както си му е редът, в различните етапи от битието и кариерата си, я тълкува с променяща се степен на вяра и надежда в нея.
"Какъвто и смисъл да признаваме или да отричаме на живота, той все пак е магия. Когато сърцето води разума, настъпва катастрофа. Любовта е за онези, които не искат и не могат да приемат действителността. Но тя може би е илюзия", гравитира Уди често около любимия си Ницше. Последният му засега филм, "Ирационалният човек", също разнищва чувствата на затъналия в кризата на средната възраст професор към негова студентка. Ситуацията, в която Уди е изпадал няколко пъти. Неслучайно първата целувка между Хоакин Финикс и Ема Стоун е пред криво огледало.

Какви са новините около гения? Той работи по първия сериал в кариерата си. От Amazon са подписали договор за половинчасови епизоди. "Не зная откъде се появи у мен тази идея. В началото дори не знаех как да започна", сподели неотдавна Алън пред Ройтерс. Няма съмнение, че това е чиста проба кокетиране - Уди е артистът с най-много идеи под небето. Нито пък е човек, който може да се стресне от темпото на тв продукциите - той е безумен работохолик, вадещ нов хит всяка следващата година.

Вдигат му паметници в Калининград и Овиедо

През 2010-а във фоайето на един от кинотеатрите в Калининград тържествено е открит твърде необикновен портрет от бронз - Уди Алън с очила. Закачката е ясна - рожденото име на кинаджията е Кьонинсберг, както се казва някога славния град. 8 години по-рано в Овиедо, столицата на испанската област Астурия, вдигат паметник на Уди в цял ръст.

Магиите на гения

Уди се жени при пъти. С пианистката Харлин Розен живее пет години, с актрисата Луиза Ласер - само три, въпреки че започва да я снима в продукциите си. После тя дори го дава под съд. Всяка любима на Уди се превръща в муза за следващия му филм - Даян Кийтън има главни роли в най-добрите му ленти, Миа Фароу е звездата в 13 негови хита. 12-годишното им съжителство Фароу приключва с чутовен скандал. Във фокуса е момичето от Азия, което актрисата осиновява, докато е омъжена за прочутия диригент Андре Превен. Тогава той публично заяви, че Сун-И е уличница и не желае повече да чуе за нея. Екзотичната госпожица стана следващата госпожа Алън. Женят се в навечерието на Коледа през 1997-а в Палацо Кавали във Венеция - той е в синя риза и без вратовръзка, с любимата си старомодна шапка. Булката е в сива поличка и повече от скромно пуловерче. Кумове са им Лети, сестрата на младоженеца, и нейния мъж Сидни. Това са единствените хора, които Алън иска да види на церемонията. Четиримата поливат бракосъчетанието в прочутия бар на Хари, където винаги е претъпкано с туристи. Кметът на Венеция пази събитието в пълна тайна. Нито един папарак не успява да се добере до какъвто и да било кадър. След сватбата Уди напуска ергенската си бърлога, на чието усамотение се радва в продължение на 20 години. На стената там е имало надписи от сорта на: "Не ме заговаряйте, докато не ви дам знак с очи", "Не чукайте на вратата на кабинета ми, дори да не съм излизал седмица от там". Алън се мести със семейството си в пентхаус на 92-ра улица. И, о, чудо - отказва се от посещенията при психоаналитиците, чиито касички пълни цели 30 години. Семейството осиновява две момиченца.

Сун-и признава пред "Таймс": "Никога не съм гледала на Уди като на баща. За мен той винаги е бил крайно привлекателен и интересен мъж". "Когато започнах да се срещам с нея, си мислех, че ще бъде просто флирт. Не се отнасям сериозно към подобен тип отношения. Но съдбата реши друго. Започнахме да се радваме заедно на живота. Разбрахме, че харесваме едни и същи неща. Бях донякъде в ролята на гуру", споделя Алън пред NPR. "Аз съм с 35 години по-възрастен от нея. И това се оказа много полезно. Харесва ми нейната младост, неизчерпаемата й енергия. Дадох много отговори на нейните въпроси - и тя разцъфтя. Хората продължават да приемат нашия брак за скандален, но това ме радва. Ще имам какво да си спомням на смъртния си одър - все пак успях през този живот да завъртя поне една скандална история", шегува се Уди.

За съжаление, родният му син от Миа Фароу се отказа от баща си и носи фамилията на майка си. За да накаже бившия си мъж, Миа подхвърли, че Ронан може би е дете на Франк Синатра, нейният предишен съпруг. Певецът й остава любовник, дори след като тя започва да се среща с Уди. Но ДНК-експертиза не е правена. Голям беше кошмарът за Алън и около писмото, което написа до медиите неговата осиновена дъщеря Дилан. В творението си до "Ню Йорк таймс" тя разказва как кинаджията я е изнасилил. А после я помолил да мълчи, срещу което ще я води в Париж и ще й дава главни роли. 28-годишното момиче тогава изригна след церемонията, на която 78-годишният й пастрок получи поредният си приз. "Уди Алън доказва, че нашето общество не обръща внимание на жертвите на сексуалното насилие". Адвокатите на кинаджията се справиха бързо и ефективно. "Не мисля, че Дилан лъже. Тя просто вярва, че това се е случило. Все пак е била само на 5 години. Тази сцена й е внушена", намекнаха те за манипулация от страна на Миа Фароу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай