След Кан и Лондон аплодира "Левиатан"

След Кан и Лондон аплодира "Левиатан" | StandartNews.com

Конфликтът между индивида и корупцията в Русия очаква и номинация за чуждестранен "Оскар"
Лентата на Андрей Звягинцев е победителят в 58-ото издание на престижния кинофестивал

Филмът "Левиатан" на Андрей Звягинцев стана големият победител на 58-мия международен кинофестивал в Лондон. "Много харесахме и дванайсетте конкурсни филма и се възхитихме на повечето от тях, на необикновените истории, които разказват. Но имаше един, който безапелационно решихме да получи приза като най-добър и това беше "Левиатан", режисиран от Андрей Звягинцев. Великолепен е и темата му дълбоко ни развълнува", каза Джеръми Томас, шеф на журито.

Лентата е разказ за трагичния конфликт между човека и корупцията в един малък руски град, драма на ужасите, атакуваща злоупотребата с власт в днешна Русия. Кинокритиците дори го определят като авторска интерпретация на историята на библейския Йов, разказана върху материал на съвременна Русия. Главните роли в лентата се изпълняват от Алексей Серебряков, Елена Лядова, Владимир Вдовиченков, Роман Мадянов и Анна Уколова.

Кинотворбата получи тази година и наградата "Особен поглед" за най-добър сценарий на 67-ия фестивал в Кан, където бе световната му премиера. Венеция също му даде няколко отличия. А след като Андрей Кончаловски отказва неговия "Белите нощи на пощальона Алексей Тряпицин" да бъде разглеждан за номиниране за чуждоезичен филм за "Оскар", Москва реши да се представи с трилъра на Звягинцев. И това се случи, въпреки че лентата имаше проблеми в родината си заради употребата на нецензурни думи, което беше забранено от нов закон в Русия за творбите, прожектирани в кината.
Призът за най-добър пълнометражен дебют отиде при украинския режисьор Мирослав Слабошлипицки за филма му "Племето". Разказът за едно училище за глухонеми юноши е заснет изцяло с езика на жестовете и бе прожектиран без субтитри.

С награда за цялостно творчество престижният кинофорум, който се провежда от 1956 г., отличи британския режисьор Стивън Фриърс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай