Симона Халачева - новата звезда на бг киното

Симона Халачева - новата звезда на бг киното | StandartNews.com

Ученичката на Ламбо дебютира в "Дамасцена" като Гюла - Маугли от Розовата долина

"Нито дете вече, нито жена още" казва героят на Веселин Плачков в "Дамасцена", докато разкрива коя е Гюла. А тя е дива, необуздана, безпросветна, безнадеждна, отчуждена и отчаяна. Готова да извади нокти и зъби на всеки, който посегне на свободата й - същински Маугли от Розовата долина. С времето ще узрее, за да се превърне в жена, която здраво държи юздите на живота. Това е образът, създаден от сценаристката продуцент на филма Мария Лалева -а в него влиза Симона Халачева. "Не ми беше лесно - не играя себе си", категорична е талантливата омайница. "След 29 и 30 октомври, когато са премиерите на "Дамасцена" в Стара Загора и в "Люмиер" в София, тя със сигурност ще се събуди като новата звезда на българското кино. Ако работеше във Франция, нямаше да има почивен ден", категоричен е режисьорът Тодор Анастасов. Той избира Симона две години преди началото на снимките на сагата за българската мечта. Всъщност по това време Анастасов хал хабер си няма за проекта, който със сигурност е най-мащабният през последните 25 години, осъществен изцяло с частно финансиране. "Лилия Абаджиева ме покани да гледам "Парижката Света Богородица" в театър "София". Симона откровено ме впечатли, а аз не съм лесен. Тя може да изиграе всичко - готова е дори да бъде Едит Пиаф. В нашия филм нейната героиня преживява сложна и респектираща метаморфоза, която не е по силите на всеки", разказва режисьорът. Той "складира" информацията за талантите и излъчването на младата госпожица и когато се готви за кастинга на "Дамасцена", я "вади" на бял свят. Само че точно в този момент Симона май е някъде из любимата си Франция. Вдига телефона и обещава да се обади, когато се прибере. Вече в България просто забравя да звънне - толкова е разсеяна. /Въпреки че не е много типично за Девите"/. Анастасов обаче продължава да я издирва. Докато я открива на "Аполония". Защото опитният режисьор веднага разбира, че след като Симона успява да опитоми публиката "на живо" в театър "София" - вече пет сезона и директно след Академията, то ще се справи и пред камерите. И започват репетициите, които понякога са гарнирани със сълзи - на моментно напрежение или от кеф за постигнатото. "Аз съм си ревла. Емоциите ме държат постоянно", не крие Симона. Резултатът: тя е толкова атрактивна и магнетична на екрана, че неволно започваш да я сравняваш с дивите на седмото изкуство от неговата златна епоха - Невена Коканова и Катя Паскалева. Халачева отлично се вписва в "Дамасцена" - филмът, посветен на промените през 50 години от битието на България. Еднакво е убедителна и в трагичните кадри за Голямата екскурзия и в ужасно смешната сцена, в която Течо я заключва в апартамента, докато той превърта левове и долари. Гюла влиза в безкрайно модерната за нея баня и по никакъв начин не може да разбере как се работи с крановете в нея. В нея има нещо от малкия човек на Чарли Чаплин, което искрено трогва. "Простите неща са най-трудни", споделя брюнетката, която си е жив хамелеон пред обективите.
Неслучайно Симона е ученичка на Стефан Данаилов. Още докато е в Академията, Боил Банов я вика за "Пет жени в еднакви рокли", където тя партнира на Чочо Попйорданов. По-късно Александър Морфов я включва в "Животът е прекрасен". Шефът на театър "София" Ириней Константинов лично я кани в трупата, където тя играе почти всяка вечер.
А Симона кандидатства актьорско в НАТФИЗ, защото на кандидат студентските консултации усеща и решава, че Стефан Данаилов ще е нейният Мастер. А той тъкмо взима нов пореден клас. Преди това се е блазнила от режисурата, не би се отказала и от писане на истории. Но е прекалено артистична, пластична, неукротима - има необходимост от изява под прожекторите. А Мастера винаги им казва: Бъдете разкрепостени, дайте всичко от себе си. Страстта й към зрелището започва още в първи клас, когато обяснява на баба си, че трябва да я запише на художествена гимнастика, докато й подава визитката на треньора, дошъл в училището й. После благородната жена пък започва да я води на танци. И за малко да се отдаде професионално на жанра. Другата й слабост са пътешествията - неотдавна била в Ню Йорк и така се случило, че трябвало да кръстосва улици и музеи съвсем сама. Но мегаполисът отвъд океана не е нейният град. Голямата й любов е Париж, а сега мечтае за Лисабон.
 Симона сподели пред "Стандарт", че буквално тръпне как публиката ще я приеме в "Дамасцена". "Много ми е важно - нали е моят дебют в киното", рече красавицата. Филмът тръгва по екраните на България от 3 ноември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай