Силата струва $10 000 на черно

Силата струва $10 000  на черно | StandartNews.com

$10 000 на черно за "Междузвездни войни" - толкова беше таванът в сайтовете за електронна търговия, малко преди премиерите на "Силата се пробужда" в САЩ и Великобритания. Истерията с джедаите е толкова голяма, че измести вълненията около коледните празници. Повече от 30 години вече няколко поколения чакат да разберат какво ще се случи след победата на Хан Соло и Люк Скайуокър и доколко тя гарантира мира в галактиката. Дългоочакваният седми епизод от космическата сага "Междузвездни войни" счупи рекордите по предварителни продажби на билети и удари 100 милиона в аванс. Очаква се и лентата да оспори върховенството на "Аватар", чиито бокс офис навремето стигна близо 3 милиарда долара. Феновете смятат, че режисьора Джей Джей Ейбрамс е достоен продължител на Джордж Лукас и основното опасение - че "Дисни" е възможно да провалят поредицата - за радост не се сбъдна.

През април 2014 г. мегакомпанията купи "Lucasfilm" за баснословните 4 милиарда долара. Върлите почитатели на поредицата бяха в шок - бащинството на Джордж Лукас бе отнето и попадна в недотам сигурни ръце. Бе сигурно, че "Дисни" ще се справят с огромния франчайз - играчки, костюми, компютърни симулации, но относно самите филми, успеваемостта не бе гарантирана. "Междузвездни войни" обаче отдавна са фабрика за пари. Планът на "Дисни" бе следният: ако изкарат по милиард и половина приходи от всяка от трите нови ленти, вече ще са на печалба, без да броим останалите пазарни възможности, които "Star Wars" осъществява. Според мнозина самият Лукас дори е поискал сравнително ниска сума и се е "минал"; няма как да не спечелиш куп пари от продукт, който вълнува всички възрасти, обвързан е както с много носталгия, така и с нетърпението към новите ленти. Според оценката на експертите оборотът на империята "Междузвездни войни" за 1 години след излизането на "Силата се пробужда" би могла да достигне около 10 милиарда долара, което си е страховита инвестиция.

Досега са написани например над 300 новели, които са дело на десетки автори, получили одобрение от Джордж Лукас. Романите нямат високо литературно качество, но се радват на голям интерес от мощната маса фенове, които само като чуят за джедаи и са готови да се разделят с всякакви суми, за да се сдобият с вещ или история, свързана с любимата им галактика.

Маркетинговите специалисти са на мнение, че в момента "Дисни" се опитват да компенсират единственото слабо място на поредицата: добре известно е, че жените не са особено развълнувани от нея. Затова и централният образ в "Силата се пробужда" гравитира около приключенията на Рей, изиграна от 23-годишната лондончанка Дейзи Ридли.

Причините "Междузвездни войни" да са толкова обичани са неизброими - всеки от тийнейджър е полудявал по бръмченето на светлинните мечове, съчувствал е на Анакин Скайуокър и подаването му към тъмната страна на силата, забавлявал се е с роботите Си Трипио и Ар Ту Ди Ту. "Този галактически свят постоянно расте и се променя, но неговите принципи остават едни и същи, както преди 30-40 години - в детството или юношеството на почитателите. Човек може да намери надеждно спасения сред джедаите и злодеите от всякакви несгоди. "Междузвездни войни" излъчва една приласкаваща стабилност", заяви изследователят на шоу индустрията от Гьотингенския университет Матиас Фьолкер.

Пазарът на продукти, свързани с култовата сага, буквално подлудя тези дни. Фирма от Флорида например пусна презервативи, вдъхновени от най-новия епизод на "Междузвездни войни". Ако клиентът избере Тъмната страна на Силата, той ще получи кондом с изображението на Дарт Вейдър и неговото видоизменено послание, което гласи: "Аз няма да бъда твоя баща!"
А феновете на мастър Йода пък могат да получат кондом със следния надпис: "Не опитвай, направи го!".

Принцеса Лея съветвала Дейзи

Кери Фишър, която навремето изигра принцеса Лея, а сега отново се завърна в мега поредицата, отрупала с куп съвети новата звезда в "Силата се пробужда" Дейзи Ридли. "Каза ми да внимавам със славата, предупреди ме, че тя може да ме съсипе", разказа Ридли. Фишър особено настоявала Дейзи да не се подава на каквито и да било еротични предложения - да се снима с по-разголени дрешки и да приеме статута на секс символ. "Това ме съсипа навремето. Принцеса Лея стана нещо като еротична фантазия, впрочем, и на малките деца. Може би от този момент насетне кариерата ми тръгна надолу, понеже не успях да издържа тежестта на собствения си образ", заявила Кери Фишър. Известно е, че след Лея тя не направи никаква друга голяма роля в киното, а освен това имаше проблеми с наркотиците и алкохола години наред. Кери дори бе спряла снимките и едва сега, със "Силата се пробужда" попадна в световните обективи. Сходна бе и съдбата на Марк Хамил - легендарният Люк Скайуокър, който също не блесна след участието си в сагата. Хамил обаче играе зашеметяващо в новия филм, убедени са феновете.

Гугъл пази от спойлери

Тъй като в интернет се увеличава опасността да попаднем на спойлери (информации, които разкриват на сюжета, което разваля удоволствието от гледането) мнозина фенове на поредицата обявиха, че докато не гледат новия епизод няма да влизат във Фейсбук, за да не научат нещо за историята. На помощ обаче се притичва Google Chrome. Браузърът пуска разширение, наречено Force Block, чиято идея е да защитава потребителя именно от подобна информация за лентата. Force Block действа така: "Ако засече твърде много сродни думи ще сигнализира страницата с флаг и ще ви даде подобаващо предупреждение", обясняват създателите на приставката.

Фейсбук предлага меч на снимката

Голямата мания по новия филм от космическата сага бе възприета и от Фейсбук. Социалната мрежа включи услуга, която позволява на потребителите с един клик да си направят тематични профилни фотоси. Всеки може да добави светлинен меч към профилната си снимка, като дори има възможност да избере дали мечът да е червен или син.

Любопитни факти

1. Йода можело да е маймунка

Мастър Йода - един от най-емблематичните персонажи на поредицата, можеше и да не съществува в познатия му странен вид. Първоначалната Джордж Лукас е мислел ролята на Йода да бъде изиграна от маймуна, която носи маска и пръчка-бастунче. В последния момент Лукас се ориентира към странното създание в зелен цвят, което няма еквивалент. Лицето на Йода, и по-специално очите, копират физиономията на Алберт Айнщайн.

2. Оби-Уан не харесва сценария

Сър Алек Гинес, който се превъплъщава в образа на Оби-Уан Кеноби в "Нова надежда" никак не е очарован от сценария за първата лента. Гинес нарича филма "приказен боклук". Въпреки това актьорът проявява изключителна финансова далновидност: сключва сделка за процент от приходите, което по-късно му носи баснословни пари.

3. Форд взема 10 000 долара за Хан Соло

Харисън Форд получава изумително ниските 10 хил. долара за ролята си в първия филм. По това време изкарвал повече като дърводелец. Шест години по-късно холивудският ас прибира внушителните за времето си $ 500 000 за "Завръщането на джедаите".

4. Люк бил Старкилър

Централният персонаж в оригиналната трилогия по сценарий носи името Люк Старкилър. Името му се запазва до началото на снимките и го сменят в последния момент на далеч по-благозвучното Старуокър.

5. Куросава вдъхновява поредицата

Смята се, че поредицата "Междузвездни войни" е вдъхновена от филмите "Телохранител" и "Тайната крепост" на прочутия японски режисьор Акира Куросава. А хрумването на Лукас за Силата е провокирано от "Приказки за силата" на Карлос Кастанеда.

6. Собствена валута

През 2011 г. възпоменателни монети "Междузвездни войни" стават законно платежно средство на тихоокеаннския остров Ниуе.

7. R2-D2 е жаргон на звукооператорите

Името на симпатичния робот Ар Ту-Ди Ту (R2-D2) е взето от разговорния език на звукооператорите в киното. А дизайнът на кораба "Хилядолетния сокол" е базиран върху хамбургер.

8. Само Спилбърг вярвал в успеха

Лукас показва необработените кадри от първия филм на някои от приятелите си режисьори. Повечето му казват, че това е най-лошият филм, на който са попадали. Единствено Стивън Спилбърг смятал, че ще се превърне в истински хит.

9. Светлинните мечове са бръмченето на мотор

Бръмченето на светлинните мечове всъщност представлява бръмчене на мотор на стар прожекционен апарат. Към него е добавено жуженето на микрофон, движен пред кинескопа на телевизор. А ролите на въстаналите войници от "Империята отвръща на удара" се изпълняват от норвежки планински спасителен екип.

10. Как ръмжи Чубака

Ръмженето на Чубака се получава с любезната помощ на едно 4-месечно мече с жълтокафява козина, към чийто глас са прибавени звуци от морж и язовец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай