Ще яхне ли дракон Джон Сноу?

Ще яхне ли дракон Джон Сноу? | StandartNews.com

Сериалът обърка дори феновете, които знаят наизуст книгите на Джордж Р. Р. Мартин

Няколко теории как ще продължи фабулата в "Игра на тронове"

Очевидно въображението на американския автор Джордж Р.Р. Мартин няма граници, но дори човекът, който създаде фентъзи сензацията "Игра на тронове", вероятно не е предполагал докъде ще се простре един ден неговата поредица и колко милиони по света ще се вълнуват от съдбата на любимите си герои. "Това е пълна лудост. Всяка година вие сте все повече и повече", заявява самият Мартин, който сякаш не вярва, че приказките му за порочните борби за власт на митичния континент Вестерос могат да предизвикат такава врява.

Жанрът, в който се изявява авторът, предполага, че се ограничава само до една определена ниша, съставена от фенове в тийнейджърска възраст, както и т.нар. нърдове. Но "Игра на тронове" направи нещо много повече. Както поредицата "Песен за огън и лед", така и сериалът, вдъхновен от нея, успяха да привлекат типичните за фентъзито почитатели и верни поклонници, но и случайни зрители, които никога не са се докосвали до книгите преди продукцията на HBO да излезе на екран.

За изминалата година средната зрителска аудитория на сериала се измерва на 18,4 млн., а се очаква, че през 2016 г. сериалът ще задмине и този рекорд особено след изключително силния 6-ти сезон, който върви в момента. И докато до съвсем скоро читателите имаха огромно предимство пред зрителите заради това, че знаят развитието на сюжета доста напред, то днес вече дори и най-големите фенове на поредицата трудно могат да предположат какво ще се случи дори в следващия епизод. Това провокира и все повече хора да правят догадки как ще се развие съдбата на любимите им герои. Разбира се, често тези, които са чели книгите, познават персонажите в доста по-голяма дълбочина и предлагат в най-различни сайтове и блогове изключително задълбочени и детайлни описания на възможни теории, свързани с персонажите от "Игра на тронове". Ще представя някои от най-разпространените хрумвания в интернет за това как би могъл да се развие сюжетът на сериала, затова съм длъжна да предупредя всеки фен, който не иска да знае дори и най-малката подробност около това, което може да се случи. А тези, които тепърва ще започнат да гледат сериала, най-добре изобщо да спрат с четенето.

Вече 6-и сезон класацията за най-любими герои на всички почитатели на "Игра на тронове" оглавяват трима от най-основните персонажи - блестящият стратег, надарен с изключителен политически нюх и страхотно чувство за хумор Тирион Ланистър, наричан често просто Джуджето; бойната, но справедлива среброкоса кралица, Родената в буря, Майка на дракони, Трошачка на окови и т.н. (чували сте останалото) - Денерис Таргериен и копелето на Нед Старк, което не знае нищо (освен как да се върне от света на мъртвите) Джон Сноу. Тук е моментът и да благодарим на жената, която гони ужасите в нощта, червената магьосница, която освен пориви да се съблича знае и някои неща за кръвните магии, а именно Мелисандра. Амин, сестро.

Така, да ги почваме подред. Най-разпространената теория около образа на Джуджето е свързана и с едно особено пророчество, около което може да се каже, че се върти и цялата сюжетна линия на "Игра на тронове". А именно, че за всеки дракон трябва да има по един ездач. Е, до момента обаче имаме само един и това е смелата и непреклонна Денерис. Тук ще направя малка препратка към книгите, в които ясно е обяснено, че родоначалникът на династията Таргариен е покорил Седемте кралства от гърба на чудовищния си катраненочерен звяр Беларион, подпомаган от сестрите си Висения и Ренис (яздещи съответно Вхагар и Мераксес). Далеч назад във времето, Таргариен овладели изкуството да яздят дракони, според легендата, практикувайки комбинация от практика и магьосничество. Язденето на дракон, както и изковаването на валирски меч, се счита за изгубено изкуство, но е изключително ефективен метод за водене на война. Таргариен, възседнали техните дракони, са първите обединили седемте кралства, а драконовият огън на триото на Дани може да се окаже единствената защита срещу Краля на нощта и неговите пълчища от не-мъртви. Очевидна е и аналогията на предишните три дракона с Дрогон, Регал и Визерион. В девети епизод видяхме как Денерис смело възседна буйния Дрогон и отлетя с него към Дотракското море. Но тъй като кралицата е само една, остава логичният въпрос - кой ще обязди другите два дракона? И не е ли тя последната оцеляла от рода Таргериен?

Точно тук включваме Джуджето. Изглежда, че книгите са пълни с т.нар. тайни Таргериен. А според множество читатели, Тирион не е Ланистър, или поне не изцяло. Съществува теория, че майката на Дяволчето и съпруга на вече покойния му баща (убит от собствените му ръце с арбалет.. в тоалетната) Тивин Ланистър е имала извънбрачна връзка с Лудия Крал или по-просто казано таткото на Денерис. Ако тази теория се окаже вярна излиза, че настоящите съюзници Дани и Тирион всъщност са брат и сестра. И за да не бъда празнословна, към това предположение ще добавя няколко подсказки, които вече ни бяха подхвърлени в сериала. Съвсем наскоро в един от епизодите Джуджето безразсъдно нахлу в бърлогата на драконите, където май се оказа, че всъщност те го харесват или поне не искаха мигновено да го изпепелят. А, да опитомиш дракон никак не е лесна работа. В книгата, герой наречен Куентин Мартел (да, той е син на наскоро убития от снаха си крал на Дорн), се опитва да последва Дани и да поеме контрол върху друг от драконите й, но е "изпечен" от третия дракон, Регал. За съжаление, Куентин е отписан от продуцентите на сериала, за неудоволетворение на Джордж Р.Р. Мартин, но не е изключено неговата съдба да бъде прехвърлена на някой от спътниците й - например Дарио, Джора или Мисандей.
Да не забравяме и още нещо в подкрепа на теорията, че Джуджето е част от семейството на огнените крале. Докато беше жив баща му Тивин Ланистър, често му повтаряше едно и също изречение "Ти не си истински Ланистър". Но това сякаш беше оправдавано от зрителите с факта, че между двамата ясно личи силна неприязън, а не скрит смисъл. Но, разсъждавайки върху представената теория, всъщност изглежда доста логично изключителният стратег Тивин да изпитва ненавист към плода от любовта на любимата му и най-големия му враг Лудия крал.

Най-сериозният аргумент, че вероятно Тирион ще един от тримата ездачи на дракони дойде в епизод 10 на сезон 2, по време на сцената в Къщата на неумиращите. Във виденията, които Дани има там, я виждаме да посещава три много значими места. Тъй като сцената е много по-дълга и задълбочена в книгите, и съдържа репликата, че драконът има три глави, мнозина считат, че сериалът е запазил умишлено само най-очевидния извод. С други думи, трите локации в съня, Валът, тронната зала и палатката на Хал Дрого, изобразяват кои са тримата ездачи. Валът е Джон, палатката - Дани, тронната зала - Тирион.

Но дори с това не се изчерпва символизмът в сериала. Има и на пръв поглед незначителна подсказка в действието на Дарио от миналия сезон, когато набра на Дани букет от цветя. Бяло, синьо и червено. Бялото символизира, разбира се, Дани, заради платинената й коса. Синьото е символ на Джон в книгите (тук има връзка с родителите на "копелето на Старк", за които ще ви подскажа малко по-нататък), а и в една от сериите Дани вижда синьо цвете, което расте на Вала. Червеното и златното са цветовете на Ланистър, т.е Тирион.

Вече намекнахме няколко пъти, че вероятно третият ездач ще е Джон Сноу. Преди да стигнем обаче до този момент около него се очаква да се случат и още доста интересни неща. В момента зрителите очакват той и сестра му Санса да тръгнат из Севера (а и не само), за да съберат необходимата им войска и да си върнат отново родния Зимен хребет и най-вече, за да покосят така омразния Рамзи Болтън. Около Джон обаче има доста въпросителни, а и екипа на сериала вече даде доста подсказки на зрителите за някои от тях. На първо място е мистерията около произхода на вече бившия командир на Вала. Тук обаче аз самата, като човек, който е чел книгите, ще се огранича в издаването на тайни около родословието на Джон, тъй като това, което читателите знаят вероятно е не просто теория, а 99,9% сигурно. Ще загатна само, че още в първа глава на първа книга става ясно кои са родителите на Сноу. В сериалът пък много пъти се загатва за това, че вероятно Джон не е дете на Нед Старк, което, да си признаем, не би учудило никого. Все пак всички зрители се възхищаваха на честолюбивия и винаги справедлив лорд на Севера. Кой би могъл да повярва, че именно той ще се захласне по някоя селянка и ще доведе незаконното си дете в собствения си дом при обичаната си съпруга? Ако Уилям Уолъс имаше поне един човек с лоялността на Нед Старк, вероятно щеше да е превзел цяла Англия. Образът, изигран от Шон Бийн, е базиран на чест, доблест и лоялност. Този тип не опложда на случен принцип по бардаците и не разваля просто така брака си.

Ако все пак това е събудило любопитството ви около тази мистерия, може да се насочите към някои серии, които да ви накарат да мислите, че нещата май не са точно така, както са представени. Такава серия бе, когато Кутрето или Питър Бейлиш разказваше една по-различна история затова как е започнала войната на Ланистър-Баратеон-Старк срещу огнения род Таргериен. Подозренията на читателите са, че именно в този сезон всички тези въпросителни ще получат отговор. А не, че ви подсказвам за някаква връзка, ама какво ли се случи и какво ли е видял младият Нед Старк в Кулата на радостта, която видяхме в 3-ти епизод на сегашния сезон?

Така че, ако всичко върви по пътя на най-популярните фенски теории, а да сме честни, много често те съдържат най-здравата логика, сериалът вероятно ще завърши с драконовия полет на Емилия Кларк, Кит Харингтън и Питър Динклидж.

Азор Ахай може да се прероди в жена

Нещо друго интересно, на което трябва да обърнем внимание покрай Сноу, е за съществуването на теорията, че той е прероденият Азор Ахай. Той е легендарен герой от книгите, който е избран да се бори срещу Мрака с всемогъщ меч. Най-вероятно е живял по времето на Дългата нощ, когато Белите бродници са били на път да завладея света. Смята се, че именно Азор Ахай ги е спрял. Според пророчеството, направено преди повече от 5 хил. години, той ще се прероди отново, за да се бори срещу Мрака. Това ще се случи след дълго лято, когато едно студено и тъмно зло се спуска над света. Той, хванал меча си "Носещ светлина", ще се изправи срещу злото и ако успее да го победи - ще избави света от него, но ако се провали - това е краят. Според Мелисандра времето за Азор Ахай е настъпило и след като осъзна грешката си със Станис, тя вече е напълно убедена, че това ще е младият Джон. Тук вече остава само да се чудим дали двете теории за Сноу може да бъдат комбинирани в едно - прероденият Азор Ахай ще бори Белите бродници на дракон...

В последния излъчен епизод обаче се сдобихме с още една поклонница на Бога на светлината, която явно пък смята, че легендарният герой ще се окаже героиня, а именно Денерис. Сега остава да се чудим коя от двете разчита погрешно пророчеството освен ако Азор Ахай не се окажат два персонажа, а защо не и трима.
Да се върнем на кралица Дани обаче.

Първо - Азор Ахай ще се въздигне сред камък и сол. Нека припомним, че именно Денерис е родена там. Напълно разбираемо объркване. Второ - Азор Ахаи е пратеник на Червения бог, неуязвим за огъня и неговите пламъци. Паметната сцена на стоящата насред изпепелената клада Денерис, окичена с три новоизлюпени дракона, направо избледня след 4-ти епизод на 6-ти сезон, когато среброкосата Таргериен направи на барбекю водачите на дотраките. Хм Нужно ли е да казваме повече? Трето - точно както Бродниците са чеда на Великия Друг, така и драконите са рожби на РТхлор (Богът на светлината). И именно неговия "шампион" трябва да ги поведе в последната битка срещу зимата. Денерис. Дракони. Ехо?
Това навярно е теорията, която ще се окаже най-близко до запланувания от Мартин сюжет. И макар да е предвидима - поне за всеки, прочел петата книга - се съмняваме да има фен на сериала, който не би искал да види Дрогон, Регал и Визерион, опожаряващи армията на немъртвите в земите отвъд Вала.

"Игра на тронове" има стотици герои, а теориите около тях са хиляди и за съжаление няма как да бъдат обхванати всички в едно. В следващият брой на "Стандарт Weekend" ще разгледам и обожаваните от всички малки Старки, както и предположенията, а знаците около всички. А до тогава имаме задачата да се насладим на още един епизод в понеделник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай